Har man skulder så ska man givetvis akta sig för att dra på sig ännu fler skulder genom att låna pengar. Det är inte speciellt bra att ha stora skulder och vanligtvis kostar dessa också pengar i form av ränta och avgifter, varför man vill få bort dem så fort man kan.
Undantaget är självklart bolån och liknande, som är en vanlig del av din privatekonomi. Det finns dock en del situationer när ett lån kan vara bra för att reda ut din dåliga ekonomi, vilket vi ska kolla på i detta inlägg.
Att ha skulder innebär oftast att man måste punga ut dyra pengar varje månad i ränta. Speciellt om man har tagit dyra privatlån eller har kreditkortsskulder med hög ränta. Denna typ av skuld kan snabbt äta upp din lön och göra det svårt att få pengar över. Det kan låta konstigt att lösningen på problemet skulle vara att ta ett lån men ibland kan det faktiskt vara en bra idé trots allt.
Samla dyra lån med ett stort billigt privatlån
Den mest klassiska lösningen för att slippa dyra lån och krediter är att man tar ett större lån med låg ränta och använder de pengarna för att betala av de gamla skulderna. Tanken är då att man kan betala av flera små lån med hög ränta och istället få ett enda större lån med låg ränta och på så vis spara en massa pengar.
I grunden vill man då slippa lån som t ex har 20-30 procent i ränta och ersätta dem med ett lån (som i princip är lika stort totalt) som bara har exempelvis 8-10 procent ränta. Det är de mindre privatlånen, SMSlån, avbetalningsköp och kreditkortsskulder etc som har hög ränta och som blir dyra. Genom att ta ett vanlig stort privatlån från en större långivare kan du återbetala alla de små lånen och endast ha kvar det billigare lånet.
Du sänker alltså din räntekostnad med kanske 50 – 70 % eller liknande genom att göra på det viset. Detta kallas för att samla lån lösa dyra lån och är en väldigt effektiv metod för att sänka sina månadskostnader. Dock gäller det att man gör på rätt sätt för att det ska lyckas.
För det första gäller det att du ens kan få ett stort privatlån med låg ränta, vilket inte är givet. Du behöver en fast inkomst och en inte allt för horribel ekonomi för att det ska gå vägen. Betalningsanmärkningar kan helt klart sätta käppar i hjulet.
För det andra så är det viktigt att du verkligen får en lägre ränta på ditt stora lån, så att du också sparar pengar varje månad. Oavsett vad du har för ränta just nu så krävs det att nya räntan är märkbart lägre, så att du faktiskt kan spara pengar.
Slutligen är det också viktigt att du faktiskt använder ditt nya lån endast till att betala av alla gamla dyra skulder. Om du gör på rätt sätt så lånar du bara så mycket som du verkligen behöver för att betala av alla små och dyra lån. Det är inte någon bra idé att låna mer pengar än så eller att använda dem till något annat. Ditt mål är att minska dina utgifter och då är det bara viktigt att slippa de dyra lånen med hög ränta.
Belåna din bostad ytterligare
Något som många glömmer bort är att det kan finnas utrymme att låna mer pengar med bostaden som säkerhet. När man tar sitt bolån kan det säkerligen tänkas att man lånar så mycket man kan, vilket är 85 procent belåningsgrad men med tiden får man mer utrymme.
Bottenlånet är det billigaste lånet man kan hitta där man får en ränta på runt 1,5 procent. Det gör detta lån till ett mycket bra lån jämfört med alla andra lån (möjligen bortsett från studielån som också har bra ränta). Därför är det ett mycket fördelaktigt lån för den som vill städa upp i sin ekonomi och slippa gamla dyra lån.
Efter att man har ägt sin bostad i några år så börjar man få lite spelrum och kan låna lite mer. Åtminstone om man har amorterat på bolånet regelbundet. Om du amorterar en vettig summa varje månad och dessutom räknar med att bostaden har ökat i värde sedan du köpte den kan du säkerligen ha en del utrymme att belåna bostaden ytterligare.
Du kan som sagt ha en belåningsgrad på 85 procent av bostadens värde som mest och det innebär att du mycket väl kan ha en del möjligheter här. Har du t ex amorterat 3 000 kr i månaden i fem år så har du redan betalat av 180 000 kr. Om din bostad på denna tid dessutom har ökat i värde med exempelvis 200 000 kr så skulle du rent teoretiskt kunna låna 350 000 kr extra på bolånet.
Principen är sedan densamma som om man samlar lån med ett billigt privatlån. Belåna bostaden till en riktigt förmånlig ränta, längre än vad som går att få någon annanstans, och betala av alla dyra lån. I och med att räntan är så låg på bolån kan du till och med återbetala vanliga billigare privatlån och tjäna på det.
Ett vanligt privatlån kanske har en ränta på 5-8 procent och om du istället kan få runt 1,5 procent i ränta innebär det en väldigt stor sänkning av räntekostnaderna. Det kan du spara mycket på. Om du har dyrare lån kan du spara in klart mer pengar. Du drar ner på dina utgifter genom att ta ett nytt lån. Det viktiga är bara att ta rätt typ av lån och använda pengarna på rätt sätt.
Kreditkort som extra buffert
De tidigare tipsen handlar om att använda lån / krediter för att förbättra situationen när du redan har gamla skulder. Detta är dock ett sätt att slippa hamna i skuldfällan från början. Förebyggande åtgärder helt enkelt.
Ett sätt att hamna i skuldfällan och att dra på sig skulder är att inte ha en buffert. Med buffert menar jag sparpengar som är öronmärkta för oväntade utgifter och ovanligt höga kostnader som kan uppstå av något skäl. Om sådana kostnader dyker upp (t ex att bilen eller kylen går sönder) behöver man kunna hantera dem och det är inte alltid man har råd att betala dessa saker bara med månadens lön.
Man ska ju fortfarande ha råd till alla månadens räkningar, mat och liknande och om man inte har väldigt bra marginaler i sin ekonomi är risken att man inte har alla pengarna som krävs den dagen det oväntade inträffar. I en sådan situation tar många helt enkelt ett lån för att klara kostnaden. Ibland ett SMSlån, ibland ett dyrt litet privatlån, ibland en annan typ av kredit.
Om man inte löser det här lånet snabbt så sitter man där med ett dyrt lån som man ska betala på varje månad. Därför bör man i första hand ha en buffert med sparpengar som man kan ta från för att slippa dra på sig skulder. Om man dock inte har någon sådan buffert så kan ett kreditkort fungera som en liten buffert.
Ska man använda denna metod krävs dock att man hanterar det på rätt sätt. Ett kreditkort kan nämligen bli dyrt om man hanterar det på fel sätt. Fördelen med kreditkortet är att det vanligen är räntefritt i 45 dagar eller något sådant och därför är det inte så farligt att använda kortet till sådant som man vet att man har råd att betala nästa månad.
Du kan låna pengar räntefritt om du skulle behöva det, vilket inte är så dumt. Om du dock inte återbetalar hela beloppet när nästa räkning kommer så blir det ränta på pengarna och den räntan är ganska hög. Det vill du helt klart undvika. Så betala tillbaka hela beloppet.
Om du använder kreditkortet på rätt sätt kan du alltså ha en liten buffert för de där tillfällen där du behöver lite mer pengar än du har på kontot. Du kan låna pengar räntefritt i upp till runt 45 dagar och kan alltså i princip få ett lån helt gratis denna period. Detta så länge du betalar tillbaka vid nästa faktura.
Det är alltså ett bra alternativ för utgifter av storleken som du har råd att betala tillbaka inom ett par månader, men mindre bra för stora utgifter.