Att köpa ett hus eller en lägenhet är ofta ett väldigt stort beslut då det handlar om stora summor. Vanligtvis måste man även låna för att ha råd med köpet. Eftersom köpet kommer att få en stor inverkan på ekonomin är det viktigt att jämföra de olika långivarna med varandra innan man lånar.
Som alltid när man jämför lån så finns det lite olika saker som man ska i åtanke innan ett beslut fattas. Det är helt enkelt oftast lite andra saker som man bör tänka på när det gäller bolån än t ex privatlån.
Listpriser
Det allra första som du ska veta om är att räntorna du kan hitta i alla jämförelser av bolån och även på bankernas egna hemsidor är listräntor. Detta innebär att du med en bra förhandlingsmetod kan få till en lägre ränta än det som står där.
Ett tips är att du tittar in på våra artiklar där vi har tipsat om olika saker som man kan ta upp vid en förhandling med banken. Förhoppningsvis kan dessa tips ge dig en bra grund att stå på när du ska försöka få ner din ränta. Låneplaneten tipsar dig som ska förhandla om bolån.
Belåningsgrad
När du lånar pengar till en bostad vill du att så mycket som möjligt ska vara i form av ett bottenlån då det är denna delen av lånet som har säkerhet. När man talar om belåningsgrad är det denna siffra som menas. Oftast erbjuder långivarna 85 % som max här men kolla upp detta innan du tar ett beslut.
Ränta
Som vi nämnde är det frågan om listräntorna som är uppsatta på bankernas sidor och det är även de som vi här presenterar på sajten. Men även om det bara är frågan om listräntor så kan det ge dig en bra uppfattning om vad du kan tänkas behöva betala.
T ex kommer du att se skillnaden på ett lån med 3 månadsränta (rörlig ränta) och de med längre löptid. Vilket gör det enklare att bestämma hur du ska dela upp ditt lån.
Amorteringstid
Vanligen amorteras ett bolån på väldigt lång tid vilket kan göra det lite svårt att få grepp om denna siffra. Är det dock så att du redan har en uppfattning om hur du har tänkt att amortera är förslaget att kolla upp att långivaren stödjer detta. Kanske vill du helt enkelt inte amortera alls vilket inte är säkert att en långivare går med på.
Övrigt
Det finns självklart fler saker att ta hänsyn till när ett lån ska skaffas. T ex får man inte bortse från saker som bemötande från långivarens sida. Eftersom bolånet troligen kommer att ligga hos dem under en längre tid är det ju bra ifall man känner förtroende för just denna långivare.
Det vi här tog upp ska ses som en lite grund som är tänkt att hjälpa till att starta tänket när du letar efter det mest passande lånet. Vill du hitta listräntorna från de stora bankerna och ett antal andra långivare kan du göra det där vi jämför bolån.