Reporäntan har en ganska stor inverkan på vad det kommer att kosta för dig att låna pengar. Det är speciellt vanligt att man talar om reporänta och hur det påverkar när det gäller bolån. Här ska vi lite snabbt försöka förklara lite mer om detta. Vi kommer allt långtifrån ta upp allt som har att göra med reporänta utan mer försöka att avgränsa oss till det som direkt rör lån.
Riksbanken styr
Vi har Riksbanken här i landet som försöker att jobba för att ekonomin ska vara i ett så bra skick som möjligt. Ett av instrumenten som Riksbanken använder är reporäntan för att kunna styra den så kallade korta marknadsräntan.
Den korta marknadsräntan är den ränta som ligger som grund för räntebärande värdepapper som har en löptid på maximalt ett år. Detta för med sig att det är reporäntan som avgör vilka kostnader som långivare har när de lånar pengar av Riksbanken.
Rörlig lån och reporänta
Tittar man vidare på bolån så får reporäntan ofta en direkt inverkan ifall den ändras på de rörliga lånen. Alla som har ett bundet lån behöver inte fundera på reporäntan och den påverkan under bindningstiden utan då påverkar den bara när denna period går ut. Det är då istället rörliga lån som direkt påverkas. I princip kan man säga att ifall reporäntan går upp 0,25 % så kommer även lånet att bli så mycket dyrare och på samma sätt blir det billigare ifall räntan går ner.
Sen blir det i realiteten inte ofta så att dessa siffror exakt stämmer överens men det är ofta någonstans i närheten iaf.
Används för att stimulera ekonomin
Som vi tidigare skrev används reporäntan för att styra den inhemska ekonomin av Riksbanken. Ekonomi på denna nivå är ofta ganska avancerad men om man förenklare det lite kan man säga att vid dåliga tider går reporäntan ner och när det är högkonjunktur går den upp.
När det är problem i ekonomin kommer reporäntan att sänkas för att öka konsumtionen bland hushållen. Detta uppnås genom att lån och liknande blir billigare vilket för med sig att vi får mer pengar över till att spendera på annat. Är det högkonjunktur höjer man reporäntan för att undvika att ekonomin blir alldeles för överhettad vilket leder fram till en nedgång.