Ett lån är alltid ett ekonomiskt åtagande och en viss ekonomisk risk. Det innebär en extra utgift varje månad och kommer att kosta en slant totalt innan lånet är återbetalt. Låna är idag ganska lätt men man ska inte ta för lätt på det, för det innebär en kostnad.
Många olika lån och speciellt dyra sådana kan lätt göra en bra ekonomi ganska pressad. Därför är det bra att fundera på en del saker innan man lånar, för att se till att man inte lånar i onödan, att man gör rätt val och att det blir så billigt och bra som det bara kan.
Behöver du lånet?
Den allra första frågan du kan ställa dig själv är alltid “Behöver jag verkligen låna pengar?”. Detta helt enkelt för att det är bättre att vara utan lån än att ha en skuld. Speciellt gäller detta för konsumtionslån med högre ränta. Bolån är oftast ett måste för att man ska kunna köpa en bostad, så det är då inte en fråga om ifall det behövs utan hur man kan få en lagom månadskostnad.
Studielån är också undantaget i många fall eftersom det är ett billigt lån, men givetvis är det klart bättre att inte ta studielånen och slippa den skulden om man t ex kan leva billigt och kanske jobba en del under tiden. Lån kostar alltid lite pengar och det är trevligare att vara skuldfri.
Viktigast är troligen att inte ta ett dyrt lån i onödan eftersom att man riskerar sin ekonomi i onödan och får sämre marginaler i onödan. Om du lånar bara för konsumtion, t ex resor eller prylar, så kan det klart vara värt att fundera på om det är en bra idé. Det är mycket bättre att spara ihop pengarna till sådana saker i förväg än att låna och betala av i efterhand.
Fråga dig själv vad du ska ha pengarna till. Vissa saker kan ses som en investering, t ex renovering av bostaden eller till och med köp av bostad. Andra saker kan vara viktiga eller nödvändiga av andra skäl. Det är främst när man lägger pengarna på något flyktigt och där värdet aldrig kan återfås som det verkligen är värt att ta en extra funderare. Sådana saker är som sagt klart bäst att köpa för pengar man redan har sparat ihop.
Kommer du fram till att du verkligen behöver lånet och att det är vettigt att låna pengar vid detta tillfälle, så är nästa fråga att se till att du klarar lånet inom din budget.
Har du råd till lånet?
Man räknar ut om man har råd till ett lån genom att se på sin månadsbudget och att lägga till månadskostnaden för lånet i sin budget. Om man exempelvis har 4 000 kr över i sin budget varje månad efter att alla räkningar, mat och sparande etc är borträknat så är detta överskottet i budgeten.
Det är pengar som kan gå till ännu mer sparande, till nöjen och konsumtion om man vill eller om man vill skaffa en tjänst, abonnemang eller annan återkommande utgift.
Ett lån kan man säga går på dessa pengar. Skaffar man en återkommande utgift i sin privatekonomi så får man räkna in den i sin månadsbudget och då försvinner ett extra belopp varje månad. T ex om du skulle bestämma dig för att gå till en massör två gånger i månaden och betala 1 500 kr för detta. Då skulle du räkna bort de pengarna och istället ha 2 500 kr över.
Om du lånar så blir kostnaden en månadskostnad. Du betalar på ditt lån varje månad och betalar även av lånet (amorterar) varje månad. Om du exempelvis skulle låna 30 000 kr i tre år och ha 10 procent i ränta så skulle du varje månad behöva betala in 833 kr i avbetalning samt ränta på 250 kr. Alltså lite över 1 000 kr i månaden.
Det är pengar som måste läggas till i månadsbudgeten och minskar överskottet. Även om 833 kr är amortering, som alltså inte är en kostnad i sig, så är det ändå pengar som ska ut varje månad och måste finnas tillgängliga. Du får alltså avgöra om det finns tillräckliga marginaler i din ekonomi för att klara av dessa inbetalningar samt om du tycker det är värt att offra pengarna.
Spara pengar på lånet
Ska man låna så är det givetvis alltid bättre att få ett billigt lån. Det som framför allt är viktigt är en låg ränta. Speciellt på stora lån med lång återbetalningstid, som bolån. För då gör räntan väldigt stor skillnad på sikt och även små ränteskillnader påverkar den totala kostnaden mycket.
Sen givetvis även för privatlån där räntan i vissa fall kan bli riktigt hög. En del långivare tar t ex 30 procent ränta istället för 8 procent och då blir skillnaden väldigt markant.
Ett dyrt lån med hög ränta kan snabbt bli riktigt dyrt varje månad och det tynger ner ekonomin rejält. Därför ska man försöka få ett billigare lån. Om man inte kan få ett billigt lån är det ännu viktigare att överväga om man verkligen ska låna eller ej.
För att kunna få en låg ränta kan man göra flera saker. För bolån kan man pruta / förhandla om räntan och för privatlån handlar det mycket om att jämföra långivare och att välja ett lån som har en vettig ränta. Att jämföra lån är ett klassiskt bra tips för att hitta en bra ränta och därmed spara pengar.
Det är givetvis viktigt att titta även på andra saker som uppläggningsavgift och aviseringsavgifter osv, vilket kan bli viktigare speciellt för vissa typer av lån. Det kan ibland vara lite jobbigare att jämföra lånen och verkligen se vilket som är billigast när det inte är exakt samma kostnader och villkor osv. Då kan man med fördel använda effektiva räntan för att jämföra, eftersom den räknar in alla kostnader för lånet i sin procentsats.
Kreditvärdighet
Din kreditvärdighet är ganska viktig när du ska låna. Den påverkar först och främst om du kan få ett lån eller ej. Om du har för dålig kreditvärdighet kan du bli nekad ett lån helt och hållet. Den kan dock också påverka hur hög ränta du får osv. Så att det blir dyrare för dig med sämre kreditvärdighet.
Det är därför bra att vårda sin kreditvärdighet och försöka hålla sitt kreditbetyg högt och starkt. Det gör att man får enklare att hitta långivare som vill låna ut pengar till en och dessutom kan man även få billigare lån. Du håller ditt kreditbetyg högt genom att ha få skulder, sköta dina betalningar och undvika betalningsanmärkningar, genom att ha en stabil inkomst och bra sparkapital.
Om du ansöker om många olika lån så kan ditt kreditbetyg försämras. Detta för att en kreditupplysning görs varje gång du ansöker om lån och det ses som ett negativt tecken om du har många kreditupplysningar. Så om du skulle ansöka många gånger kan ditt kreditbetyg sänkas, åtminstone temporärt. Försök därför hålla dig till några få ansökningar. Du kan t ex använda en låneförmedlare för att ansöka till många långivare med bara en kreditupplysning.