Om du läser den här artikeln vet du förmodligen vad UC står för, men för att vara på den säkra sidan så kan jag berätta att det är en förkortning av Upplysningscentralen. Det är ett kreditupplysningsföretag, det största i Sverige. Det ägdes tidigare av flera svenska storbanker men såldes sedan till ett stort finskt bolag, som nu driver det.
Eftersom UC har varit den största och vanligaste aktören inom kreditupplysningar i Sverige så är det även många som har använt dem. Storbankerna använde dem i stor utsträckning, delvis för att de själva ägde dem, men även många andra banker och långivare.
Varje gång någon tar en kreditupplysning i ditt namn så registreras detta hos bolaget och det går att se lite information om vem, när och hur ofta dessa har begärts. Det är kanske ganska logiskt men det finns en lite viktigare poäng med detta också. Det räknas nämligen som en negativ grej att ha många kreditupplysningarna i sitt namn.
Flera kreditupplysningar ge sämre kreditbetyg
Tanken är att många kreditupplysningar ska vara en negativ signal för den som vill kolla lite närmare på din ekonomi. Det betyder att du har ansökt om lån ofta eller gjort något som har krävt att din ekonomi granskas. Att många företag har varit nyfikna på hur stark ekonomi du faktiskt har. Det är negativ indikation.
Detta kan dra ner ditt kreditbetyg och göra det svårare att få lån eller vad det nu är du vill göra. I detta fall tänker jag i första hand på lån då vi är en sida med information om lån, även om det kan finnas andra saker som påverkas också som möjligheten att få en hyresrätt, att köpa på avbetalning, att skaffa abonnemang etc.
Den som har tagit några olika lån genom tiderna och framför allt de som kanske inte har den starkaste ekonomin vet att kreditbetyget är viktigt för att bli godkänd. Det kan hända att man blir nekad att låna om långivaren gör en kontroll av ens ekonomi och ser att den är lite för dålig. Här kommer kreditbetyget in. Ett lågt kreditbetyg innebär klart sämre utsikter för ett lån.
Om man lånar lite oftare eller redan har ansökt om lån ett flertal gånger och därmed också kanske fått ett sänkt kreditbetyg hos UC så kan det leda till problem att bli godkänd för ett nytt lån. Det är såklart ett problem om man är ute efter att låna.
Det kan bli speciellt jobbigt för en del personer, som kanske ligger på gränsen till att bli godkända och behöver ansöka hos några olika långivare innan de får napp. Det kan då bli lite av ett moment 22 för dem – de behöver kanske skicka in fler ansökningar till olika långivare för att lyckas få ett godkänt lån någonstans, men samtidigt så innebär varje ansökan att det görs ännu en kreditkontroll hos t ex UC. Denna kreditkontroll sänker sedan kreditbetyget aningen och gör det svårare att få lån.
Använd långivare som inte använder UC, för lite bättre chans
Här har vi skälet till att man kanske vill hitta långivare som inte använder UC. Det finns nämligen fler än ett kreditupplysningsföretag på marknaden – t ex Creditsafe och Bisnode. De delar inte register med varandra och har således inte heller gemensam statistik för hur många kreditupplysningar som finns hos de andra aktörerna.
Om du har lite för många hos UC så kan det mycket väl vara en bra idé att hitta en långivare som använder någon av de andra, för att inte ytterligare sänka ditt kreditbetyg hos UC, eller för att få använda ett kreditbetyg som inte har solkats ner av för många låneansökningar. Med andra ord har du chansen att börja på en ny kula, med ett starkare betyg, hos ett av de andra kreditupplysningsföretagen.
Eftersom de flesta långivare skriver ut vilken företag de använder för att samla in ekonomisk information om dig så kan du oftast kolla upp vem de kommer att använda när du ansöker. Du kan då aktivt undvika långivare som är kund hos UC och istället satsa på dem som har Bisnode eller Creditsafe.
Det kan alltså vara en bra idé att aktivt leta efter långivare som inte använder UC, som ju är den vanligaste aktören, för att öka dina chanser när du ansöker om lån. Du kan själv undersöka olika långivare och se vilken aktör de nyttjar för sina kreditupplysningar eller så kan du hitta en webbsida som samlar sådana långivare lite smidigt, så att du slipper leta med ljus och lykta. En sådan är exempelvis www.lanutanuc.com.
Minska dina förfrågningar
Att byta mellan långivare som använder sig av olika kreditupplysningsföretag för att försöka maximera chansen att få lån trots många låneansökningar osv är givetvis ingen bra långsiktig lösning. Ditt kreditbetyg kan du få upp på olika vis (högre inkomster, färre skulder osv) men om du kan hålla nere antalet ansökningar och förfrågningar till UC och liknande bolag så tjänar du på det.
Ett sätt att göra det på är givetvis att låna mindre, eller ansöka om färre lån. Lån är inget man ska ta i onödan så om du kan hålla dig borta från lånen under en lite längre period så kan du sakta men säkert få upp kreditbetyget igen.
Vanligen lagras tidigare kreditupplysningar inte allt för länge så om du kan hålla dig i ett halvår eller ett år utan att ansöka så kommer du att bättra på din score igen.
Om du verkligen vill eller behöver låna är det en bra idé att använda sig av en låneförmedlare för att ansöka. Då skickar man in en enda ansökan som skickas till många olika banker och långivare. Ofta upp mot 30 olika totalt. Fördelen är att de har något som kallas för delad kreditupplysning, vilket innebär att endast en enda sådan registreras även om alla 30 långivare får ta del av den.
Du kan på så vis ansöka om lån hos många olika långivare samtidigt. Det funkar sedan så att alla långivare som godkänner dig (om du vill låna ett belopp som de erbjuder, uppfyller grundkraven samt blir godkänd efter kreditupplysningen) så skickar de ut en offert med sitt bästa erbjudande. Du kan sedan själv välja vilken av alla långivare som du vill ha och kan även tacka nej till alla erbjudanden om du vill.