Innan ett bolån tas är det viktigt att du får redan på vilken belåningsgrad som du kan få. Denna siffra kan nämligen vara något som påverkar vilken långivare som det är billigast att låna ifrån. Belåningsgraden är den delen av husköpet som du kan ha som bottenlånet och där då bostaden i sig blir säkerhet för lånet.
För tillfället är denna summa maximalt 85 % av värdet. De andra 15 % måste alltså finansieras på annat sätt som kontantinsats och topplån. Det är inte heller säkert att alla banker och långivare erbjuder dig så mycket som 85 procents belåningsgrad utan det kan mycket väl vara 70 – 85 % beroende på vem du vänder dig till.
Är det så att en långivare bara erbjuder dig 75 % som belåningsgrad kan det därmed vara billigare att låna från någon som erbjuder dig 85 % men som har en lite högre räntenivå på bottenlånet. Skälet till detta är att bottenlånet fortfarande är så pass mycket billigare än att låna pengar i form av ett topplån, där du inte har någon säkerhet för lånet och därmed också klart högre ränta.
Hur hög belåningsgrad kan man få?
Som vi sa är den maximala belåningsgraden just nu 85 %, vilket absolut är den största delen av kostnaden. Men det finns ett antal olika faktorer som kan påverka din möjliga belåningsgrad. Det är nämligen så att du får låna 85 % av antingen bostadens pris eller värderingen, beroende på vilket belopp som är lägst.
Ifall värderingen av bostaden hamnar på en lägre nivå än priset kan du alltså bara låna mot värderingen. Det innebär att du som har köpt ett hus som är dyrare än vad det är värderat till tyvärr inte kan låna riktigt lika mycket som ni kanske skulle behöva och då tvingas du hitta mer pengar på annat håll.
Om du köper ett hus som är värt mycket pengar men som du av någon anledning får köpa billigt kommer den höga belåningsgraden som du får kunna täcka det mesta av kostnaden. Tvärtom gäller ifall du köper ett hus som inte är värt mycket men som du får betala ett dyrt pris för. Exempelvis om du köper ett hus för 2 miljoner som långivaren inte anser är värt mer än 1,5 miljon. Du kan då endast få låna som mest 85 % av 1,5 miljoner, trots att ni faktiskt lägger 2 miljoner på köpet.
Det är möjligt att få 100 % i belåningsgrad vid vissa speciella (och väldigt få) tillfällen. Ett sådant är ifall en hyresrätt ska omvandlas till bostadsrätt. Då kan det ibland vara så att kostnaden för bostadsrätten är mycket lägre än marknadsvärdet och då går det att få väldigt bra belåningsgrad.
Några räkneexempel för belåningsgrad
Det är värderingen av bostaden eller köpeskillingen som tillsammans med långivarens regler avgör vad belåningsgraden blir. Antag att du köper ett hus som är värderat till 1,25 miljoner och att du för detta betalar 1 miljon. Får du då en belåningsgrad på 85 % innebär detta att bottenlånet kommer att stå som säkerhet för 85 % av priset vilket alltså blir ett bottenlån på max 850 000 kr. De återstående 15 %, alltså 150 000 kr, måste då finansieras genom topplån eller kontant betalning.
Är situationen istället så att du köper ett hus för 1,25 miljoner men som endast är värderat till 1 miljon och du får en belåningsgrad på samma 85 % kommer bottenlånet att stå som säkerhet för 850 000 kr även i detta läge. I detta fall skulle du därmed behöva finansiera så mycket som 400 000 kr av köpet i form av kontantbetalning och topplån.
Summering av belåningsgrad och vad man ska tänka på
När du tar ett bolån måste du givetvis väga in belåningsgraden eftersom den spelar ganska stor roll. Som vi skrev tidigare kan en högre belåningsgrad hos en bank göra mer på den totala kostnaden på lånet än skillnaden i ränta gör.
Det är även viktigt att bostaden man köper inte kostar för mycket i förhållande till hur mycket den är värd då det kan göra att man måste hitta en klart större summa på annat håll än vad man kan få som bottenlån. Det är pengar som man antingen måste ha sparade och kan betala i kontantinsats eller pengar man får låna på annat håll, som ett dyrt topplån.
Hur mycket du kan få i topplån beror även på din ekonomiska situation. Banken tittar på hur din ekonomi ser ut och avgör vad de tycker är en rimlig belåningsgrad för dig. Kolla med långivare vad de erbjuder och gör dina val utifrån hur bra lånevillkor du kan få.