Att med jämna mellanrum kolla upp räntenivåerna på det bolån som du har är ofta en bra idé. Skulle det då visa sig att du redan har lägsta möjliga ränta kan du vara nöjd över detta och visar det sig att du betalar onödigt mycket är det dags att fundera på olika sätt att agera.
Hur stor skillnad blir det per månad?
Räntekostnaderna för ett bolån är ofta en av de allra största utgifterna som en familj har varje månad. För att visa lite på vad skillnaderna blir ska vi här ta upp lite räkneexempel på det hela. Vi väljer att förutsätta att du har ett bolån på 2 miljoner kronor och att skillnaden i ränta skulle vara 0,25 %. Då skulle din räntekostnad varje månad gå ner med 400 kr vilket blir 5 000 kr per år. Tittar man på längre perspektiv och du skulle ha ett bolån med högre ränta i 10 år blir detta en extrakostnad på 50 000 kr.
Som du ser är det frågan om ganska mycket pengar och speciellt på ett längre perspektiv. Sedan hur mycket sparade pengar det blir för dig styrs av storleken på ditt lån. Ett mindre lån är vårt exempel ger dig inte en lika stor besparing per månad. Om du istället har större lån finns det ännu mer pengar att spara.
Hur byter man bank?
Själva bytandet av långivare är inte svårt på något vis. Detta då den nya långivare kommer att hjälpa dig med denna process. Det är bara att ta kontakt med dem så löser de allt. Det som dock kommer att påverka är vilken typ av ränta du har på ditt lån.
Rörlig ränta
Har du valt rörlig ränta eller så kallad tremånadersränta är det enkelt att byta bolån nästan när som helst. Det är som sagt var bara att ta kontakt med den nya långivare.
Bunden ränta
Har du bundit upp dig under en period med ditt lån är det lite andra regler som gäller. Det går aldrig att hindra dig från att byta bank med ditt bolån med det kan kosta dig pengar att göra detta.
Om du vill byta under bindningstiden kommer du få betala något som heter ränteskillnadsersättning. Detta är en ersättning som ska täcka långivarens kostnader för den återstående tiden av bindningstiden. Att denna extra kostnad tillkommer gör det tveksamt om det är värt att byta bank under bindningstid. Du kan alltid fundera på det ifall du tjänar riktigt mycket på att byta bank men på grund av ränteskillnadsersättningen blir det tyvärr ofta inte prisvärt.
Ifall du väljer att binda upp delar av ditt lån ska du komma ihåg att det som sagt är krångligt att byta bank när lånet är bundet. Eftersom du troligen inte kommer att flytta ditt lån till en annan bank hamnar du också i ett lite sämre förhandlingsläge när du har en del bunden. Det är svårare att hota med att gå vidare till någon annan långivare när man inte kan flytta hela lånet.
Bindningstiden varierar normalt mellan 1 -10 år och när denna period är över kan du byta bank med ditt bolån utan några extra kostnader alls.
Förhandla med din nuvarande långivare
Ett bra tips är att efter det att du kollat upp räntorna hos de andra långivarna ta kontakt med din nuvarande långivare. Säger du till dem att du kan få en lägre ränta hos någon annan långivare och att du flyttar ditt lån dit ifall de inte sänker sin ränta är det ganska troligt att de går med på en räntesänkning. Förhoppningsvis tänker de nämligen att det är bättre med en mindre vinst än ingen vinst alls.
Du har alltid möjlighet att förhandla om din bolåneränta med din bank. Du kan som sagt hitta en lägre ränta någon annanstans och sedan berätta detta för din bank. Det är ungefär som att gå in i en elektronikaffär och säga att man kan köpa en tv billigare i en annan affär. Det kan tänkas att de sänker priset för att matcha sina konkurrenter. Det är också klart troligare att du kan pruta på priset på bolån än på t ex en tv, eftersom det rör sig om så mycket pengar.
Att förhandla om bolån är ett måste då det i princip alltid går att få ränterabatter så länge man bara har en hyfsat ordnad ekonomi. Du kan läsa en mängd bra tips om att förhandla bolån i våra artiklar om detta.