Ett val du ofta har när ett lån skaffas är att teckna ett låneskydd eller ej. Detta låneskydd är en form av försäkring som hjälper dig med återbetalningen av lån ifall vissa oförutsedda saker inträffar. I denna artikel ska vi försöka att snabbt förklara vad som gäller för denna typ av försäkringar. Sen kan du förhoppningsvis ta ett bra och informerat beslut ifall du behöver ett låneskydd eller ej.
Större lån
Det första man kan säga att det bara är aktuellt med en försäkring av denna typ ifall du lånar lite större summor. Vi talar inte om några jättesummor men det erbjuds ingen försäkring av detta slag för t ex mikrolån.
Vidare finns det inget som säger att alla långivare låter sina låntagare försäkra sitt lån. Hos de lite större långivarna ska det inte vara något större problem att få en försäkring. Ifall långivaren du har tänkt dig har försäkring i sitt sortiment hittar du enkelt på deras webbsidor.
Vad täcker försäkringen?
Som vanligt kan vi inte säga exakt hur reglerna är hos de olika långivarna då det kan finnas små skillnader. Men vi kan gå igenom vad som generellt brukar gälla för låneskydd.
Förlorar jobbet
Om du under löptiden av lånet skulle bli arbetslös och därför inte längre har ekonomi nog att klara av återbetalningarna av lånet träder låneskyddet in. Du kommer då att få hjälp med betalningarna tills dess att du har fått ett nytt jobb. Ofta finns det en även en maxgräns när det gäller summa och denna ligger ofta på 15 000 kr per månad.
En gräns för hur länge som du kan få pengar utbetalade brukar också finnas och den ligger ofta på 12 – 18 månader. Detta är med stor sannolikhet den vanligaste anledningen som gör att låntagare tecknar försäkringen.
För att få teckna ett låneskydd så måste du vara fast anställd sedan en tid tillbaka och det får inte finnas något uppenbart uppsägningshot.
Arbetsoförmögen
Om du inte klarar av att arbeta pga av sjukdom eller skada och detta för med sig att du inte klara av återbetalningarna går också låneskyddet in. Tidsaspekten och summan som försäkringen täcker ligger vanligen på samma nivå som skyddet vid arbetslöshet.
Det finns också här ett krav att du för tillfället inte ska vara sjukskriven eller ha känningar av något som skulle hindra arbetet.
Dödsfall
Om en låntagare som har tecknat låneskydd avlider kommer delar eller hela lånet att direkt lösas. Här kan villkoren skilja ganska ordentligt mellan de olika långivarna så kolla upp detta noga innan en försäkring tecknas.
Ska man teckna ett låneskydd eller ej?
Det finns inte ett enkelt svar på denna fråga då det är helt och hållet upp till dig själv att fundera på vad du känner. Man kan säga att en person som känner sig lite osäker på framtiden troligen är mer intresserad av en försäkring av detta slag än någon som känner sig helt säker. Sen går det ju inte att teckna en försäkring ifall det finns för stora farhågor.
Hade det inte kostat något med denna försäkring hade det ju varit bra för alla men nu är det självklart så att det tillkommer en kostnad. Hur mycket det kostar kan variera detta också tyvärr. Vissa långivare har en fast summa som är en viss procent av månadskostnaden. Här handlar det ofta om lite under 10 % av denna kostnad. En långivare har t ex 8 % som kostnad vilket innebär 320 kr i månaden ifall den totala kostnaden på amortering och ränta är 4 000 kr.
Ett annat alternativ är att man har en varierande taxa beroende på hur gammal låntagaren är. En person som då är under 25 kan t ex ha en premie varje månad på mindre än hälften av en som är 60+. Helt enkelt då det är större risk för sjukdomar osv för äldre låntagare.