Julen står för dörren åter igen och det är som vanligt ganska mycket som ska ordnas. Det ska vara julklappar, julmat, julpynt och gran, julkort och pyssel plus en hel del annat smått och gott. Ovanpå detta kanske man ska resa iväg eller får gäster som ska ha mat osv. Allt detta kan sina kassan snabbare än man skulle vilja och en del blir frestade att låna.
Den klassiska frågan är om det är hur man ska klara de högre kostnader som julen medför, speciellt när det gäller julklappsköp. Många lånar troligen pengar för att få ett extra tillskott i kassan så att de har råd men detta medför givetvis också att man får betala tillbaka under kommande månader i början av året plus betala ränta.
Hur ska man då göra när julen kommer och utgifterna ökar?
Det bästa man kan göra enligt mig är att ha ett ordentligt sparande under hela året, som man sedan kan ta ifrån när julen kommer, om man nu känner behov. Vissa har så klart så pass bra lön och så stora marginaler att de inte behöver extra pengar för att betala för julen, men det är nog klart vanligare att man behöver extra pengar.
Genom att spara pengar under året så skapar man en stabilitet och trygghet i sin ekonomi, eftersom man har extra pengar att tillgå. Då behöver man inte oroa sig för om man ska ha råd till allt och man behöver inte låna eller snåla.
Du kan med fördel ha ett speciellt julsparande där du lägger undan en viss summa varje månad, som går specifikt till julen. För att avgöra hur mycket du ska lägga undan varje månad måste du väga in vad julkalaset kan gå på totalt, hur mycket du troligen behöver tillföra utöver det du får över efter novembers lön plus hur mycket du har råd att lägga undan de övriga månaderna.
Varför bör man undvika att låna?
Det är inte horribelt att låna pengar till t ex julen men det är onödigt eftersom det skapar en liten extra påfrestning på din ekonomi i och med att du får en extra räkning att betala efter jul. Att ha lån är aldrig den bästa lösningen, för det kostar pengar och det finns en risk att du inte har råd att betala.
Eftersom det alltid utgår ränta på lån så kommer det du spenderar på julen alltid bli dyrare totalt när du lånar. Du betalar ränta för beloppet och den tid du lånar, så ju mer du lånar och ju längre löptid du har, ju mer kostar det dig. Om du skulle låna 10 000 kr i ett år med en ränta på 10 procent så blir detta 1 000 kr extra i räntekostnader. Din riktiga kostnad är alltså då 11 000 kr för julen.
Utöver att det blir dyrare så har vi även den ökade utgiften varje månad när du ska betala tillbaka lånet (amortera) plus räntan. Lånet på 10 000 kr skulle innebära att du varje månad måste ha ca 900 kr att betala ut. Om du har en ansträngd ekonomi eller små marginaler så kan detta belopp innebära en hel del.
Om man jämför att spara inför julen och att låna och sedan betala av efter julen så är det egentligen ganska likt på så vis att du i båda fallen måste lägga pengar varje månad. Men med lånet är det tvingande och det utgår ränta. När du sparar kan du när som helst pausa sparandet om du inser att det är en extra knaper månad eller om en oväntad utgift stör din budget. Det kan du inte göra med lånets inbetalning. Så lite planerande gör stor skillnad.
Om man ändå vill låna, vad ska man tänka på?
I vissa fall kanske man ändå tycker att lån är bästa vägen att gå. Det är ändå upp till var och en att avgöra. Om man är intresserad av att låna kan vi ge några korta tips som gör det lite bättre och säkrare.
- Välj rätt lån. Ta inte ett onödigt dyrt lån. Kolla runt efter privatlån med bra ränta och kör på det. Undvik de dyraste lånen som SMSlån och snabblån, vilka har för hög ränta för att vara vettiga alternativ.
- Du kan alltid betala tillbaka ett lån i förtid om du vill. Du kan alltså skaffa ett privatlån med återbetalningstid på 1-2 om du har lust, även om du inte skulle vilja ha kvar lånet så länge. Om du får extra pengar kan du betala in extra, utan någon kostnad.
- Överväg kreditkort om du vet att du skulle kunna betala av alla extra kostnader redan nästa månad. Många kreditkort har räntefri kredit upp till 30-45 dagar, alltså mellan en faktura och nästa. Om du köper på kortet inför jul (inte allt för långt innan) så kommer du förmodligen får fakturan t ex i mitten på januari och den ska betalas i början på februari. Så länge dina inkomster täcker krediten då så är det lugnt, då har du fått en räntefri kredit. Annars kan det dock bli lite dyrt, så planera väl.
- Lägg upp en budget innan jul så att du inte spenderar för mycket. Det är alltid bra men speciellt om man lånar. Försök hålla nere kostnaderna om du måste låna, eftersom det kostar en del extra i ränta osv. Om man inte har pengarna ska man vara lite mer sparsam med dem tycker jag.
- Kolla runt bland långivare och banker och välj ett billigare lån. Du kan behöva kolla upp vilken ränta du kan få för att hitta det bästa lånet. Du kan t ex använda en låneförmedlare som samlar många långivare under samma tak. Det blir då enkelt att ansöka och jämföra om lån.
- Allra billigast är att belåna din bostad om det finns utrymme. Det kanske inte alltid är värt att göra detta för att låna 10 000 kr till julen bara men överväg alternativet. Räntan på detta lån är runt 1,5 procent jämfört med privatlån där du ofta får betala över 10 procent istället. Det är rejäl skillnad.