Få svenskar vill inte åka utomlands på sommaren, under sin semester. Även om det, som i år, är riktigt fint väder hemma i Sverige så vill de flesta gärna åka på en resa utomlands. Jag kan förstå att det lockar då det är stor skillnad på atmosfären, känslan, maten, miljön och kulturen i ett annat land, t ex Grekland eller Italien. Det kostar dock att resa och måste finansieras på något vis.
Att kunna bo på ett hotell och hoppa i poolen lite när som helst och ta en god glass eller drink är väldigt härligt och det är ett annat lugn när man är iväg på en resa jämfört med om man är hemma, hur fint väder det än är i Sverige. Eller om man föredrar att resa till en spännande stad och uppleva saker eller kolla på sevärdheter för den delen.
Det är långt ifrån gratis att åka på en semesterresa utomlands, vilket de flesta nog har koll på. En resa till solen i en vecka för fyra personer kan utan problem gå på mellan 20 – 30 000 kr. Givetvis ännu mer om man väljer ett dyrare resmål och hotell och kanske lite billigare om man sänker sin standard en del. Om man väntar med att boka kan dåligt väder i Sverige dessutom skruva upp priserna extra mycket.
Men vi kan som exempel säga att det kostar runt 20 000 kr att åka fyra personer i en vecka, en paketresa med hotell och flyg. Ovanpå detta ska man lägga mat (lunch och middag sju dagar för fyra personer) och lite pengar att spendera på trevliga saker som glass, souvenirer och andra nöjen. Totalt kanske det kan gå på runt 33 000 kr för resan i detta exempel.
Det är inte så lätt att säga exakt vad en familj med två arbetande vuxna i snitt kommer att ha över varje månad, efter att räkningarna är betalda osv, men vi kan ganska lugnt konstatera att det sällan finns över 30 000 kr kvar. Speciellt inte om man även vill lägga undan pengar till sparande (buffertsparande, långsiktigt sparande, barnsparande osv). Det är alltså inte så troligt att man bara kan “casha” resan med pengar från senaste lönen utan att det märks i kassaflödet.
Hur ska man ha råd med sin utlandssemester?
Eftersom utlandssemestern är en viktig del av årets händelser för väldigt många svenskar och något som återkommer i princip varje år, så gäller det att man funderar på hur man ska finansiera det hela. Den absolut bästa och mest logiska lösningen är att spara pengar under året som läggs undan i en resepott, men tyvärr är det inte alla som är så duktiga på att planera.
Det finns en ganska stor skara människor som istället finansierar sin resa genom att ta lån. Visst kan ett lån ha som funktion att ge någon möjlighet att köpa något vars pris så pass högt att det är svårt att ha pengarna på kontot en vanlig månad.
T ex om man vill köpa en ny bil eller liknande. Då är ett lån bra och troligen ett måste. Men i vissa fall måste man fundera på om ett lån verkligen är bästa lösningen. Det kostar ju faktiskt pengar att låna.
Svaret på hur man ska råd att åka på en utlandssemester som kostar över 30 000 kr för hela familjen är att man måste börja spara till resan i god tid. Efter att man har kommit hem från årets resa är det direkt dags att börja lägga undan pengar till nästa års resa. Om man börjar i tid har man sedan mer eller mindre 11 månader på sig att lägga undan pengar.
Om du har satt budget för din resa på 35 000 kr måste du varje månad lägga undan minst 3 200 kr i sparande till resan. Då har du hunnit spara ihop alla pengarna tills du ska åka nästa gång. Du måste alltså börja med att kolla hur din budget ser ut och hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad, för att kunna utröna ifall det är rimligt att lägga undan dessa pengar varje månad.
Ju bättre budgetkalkyl du har ju enklare är det att se vad du har för inkomster och utgifter och vart pengarna ska gå. I en sund ekonomi finns det även ett sparande till buffert och annat som stärker din ekonomi. Dessa pengar bör du inte nalla på utan du bör ha råd till 3 200 kr i månaden utöver annat sparande.
Märker du att det känns ok så lägger du helt enkelt dessa pengar på ett eget sparkonto märkt “Semesterresa” eller vad du nu vill. Man kan fundera på att investera pengarna i t ex aktier eller fonder fram tills det är dags att resa, och om man är lite insatt så kan det vara ett bra alternativ. Det finns dock en viss risk att pengarna minskar i värde och det är alltid sämre att investera pengar som man behöver använda inom kort.
Att låna istället för att spara
I grund och botten är det inte så olika att spara pengar jämfört med att låna pengar, förutom att ett lån har några nackdelar som man vill undvika. Om du sparar pengar måste du sätta undan 3 200 kr varje månad till resan om du ska få råd att betala hela beloppet när det är dags. Om du tar ett lån måste du också betala av på lånet varje månad tills allt är återbetalt. Enda skillnaden är att du betalar på lånet efter att du har rest istället för att göra det i förväg.
Dock är det ju inte så enkelt att du kan få låna pengar gratis. Du måste även betala ränta och avgifter för ditt lån. Om du sparar pengar kan du sätta undan 3 200 kr varje månad i 11 månader för att uppnå 33 000 kr. Om du istället skulle låna 33 000 kr så kan du få en ränta på exempelvis 12 % plus en uppläggningsavgift på 500 kr.
Hur mycket du betalar totalt för lånet beror på löptiden. Har du bara 1 års löptid så måste du i princip återbetala lånet i samma takt som ditt sparande, vilket hade inneburit att du betalade 3 200 kr i månaden plus räntan. Räntan blir totalt 2 145 kr för denna period och med uppläggningsavgiften blir kostnaden för lånet runt 2 645 kr.
Detta innebär att du får betala 2 645 kr mer om du betalar in pengarna efter att du har genomfört din resa (i form av återbetalning av ett lån) istället för att du betalar in pengarna (i form av sparande) i förväg. Med tanke på att du nästa år säkerligen vill ut och resa igen kommer du förmodligen också behöva låna igen nästa år om du har lånat till resan i år, med tanke på att du måste klara återbetalningen.
Av det skälet kan man ju säga att det blir nästan exakt samma sak med sparande och lån på det viset att du varje månad måste punga ut med pengar som går till resan – bara att du sparar 2 645 kr varje år genom att börja spara i förväg istället för att låna pengarna som krävs.
Det är ingen tvekan om att det är bättre att spara än att låna. Det enda “problemet” är att du måste ha lite framförhållning och börja planera och spara ett år i förväg till den kommande resan.
Om du skulle dra ut på återbetalningen av lånet så att du istället amorterade i tre år skulle den totala räntekostnaden istället bli 6 104 kr för samma belopp och med uppläggningsavgiften 6 604 kr. Det är ganska mycket pengar totalt.
Fråga dig själv om det är värt att lägga så mycket extra bara för att kunna resa utomlands just i år, trots att plånboken inte tillåter detta. Eller är det bättre att vänta på nästa år och börja spara till resan redan idag? Jag vet vad jag skulle ha gjort.