Något som tyvärr är ganska vanligt är att man antingen köper saker på avbetalning, betalar med sitt kreditkort eller kanske till och med tar ett vanligt lån för att betala något som man vill ha. Alla dessa lösningar är ganska lika eftersom de går ut på att man köper saker med lånade pengar.
Lån och krediter är inte nödvändigtvis dåliga och är en naturlig del av vår vardag, men det som är viktigt är att man inte tar lån eller handlar på kredit i onödan. Alla lån och krediter kostar pengar i form av ränta och avgifter och det som man köper blir totalt dyrare på detta vis än om man skulle betala för dem direkt. Därför är det viktigt att man tänker sig för innan man köper något med lånade pengar.
Vi brukar mest tipsa om hur du hittar de bästa lånen och hur du kan spara pengar om du väl beslutar dig för att ta ett lån, vilket givetvis också är bra, men ibland är lösningen att inte låna alls. Kanske kan man då inte alltid få alla saker precis direkt när man vill ha dem, men det är också en del av livet och något man får räkna med.
Hur ska man då göra när man köper saker?
Allra bäst är det givetvis att helt enkelt köpa saker med pengar som man har på kontot och som inte är behöver användas till andra saker som räkningar, mat eller vad det nu kan vara som man gör av med pengarna på en vanlig månad. Om det nu är så att man vill köpa någonting som man inte riktigt har råd med utifrån de pengar man har på kontot, hur ska man då göra?
Jag tänker mig att komma med förslag på hur man ska gå tillväga om man vill köpa saker utan att handla på kredit eller ta ett lån för att ha råd. Dessa alternativ finns givetvis men tanken är att man ska undvika att betala extra för sådant som man vill köpa.
Spara ihop pengar och köpa kontant
Om man inte har pengar på kontot för att köpa det som man vill köpa så är det bästa och mest uppenbara rådet att man helt enkelt väntar med att köpa tills man har råd. Man kan givetvis då bara avvakta och vänta in en tidpunkt då man har mer pengar över och kanske en bättre ekonomi, men det går även att jobba aktivt för att få råd.
Tanken är att du helt enkelt sätter igång ett sparande till det som du vill köpa. Om det exempelvis är så att du skulle vilja ha en fin jacka som kostar 5 000 kr och du inte har mer än 2 000 kr extra på kontor för närvarande så fattas det ju 3 000 kr. Då behöver du spara ihop till 3 000 kr.
Om du bara skulle försöka vänta in en dag då du råkar ha 5 000 kr över så kan det gå lång tid innan du får råd, så det är bättre att ta saken i egna händer och lägga upp en plan. Tänk dig att du sparar en viss summa varje månad, utifrån vad du rimligen kan avvara. Det kanske kan vara t ex 200, 500 eller 1 000 kr.
Ju mer du lägger undan ju snabbare når du målet. Om du sparar 500 kr i månaden kommer det ta dig sex månader att nå de 3 000 kr som du behöver och om du lägger 1 000 kr i månaden tar det bara hälften av den tiden. Detta kräver ju givetvis också att du inte spenderar de 2 000 kr som du hade från början utan lägger dem till sparandet och låter dem vara ifred.
När du har fått ihop till 5 000 kr kan du köpa jackan som du ville ha. Det fina med detta är att du inte har några extra kostnader för ditt köp, som du annars hade haft om du hade handlat på kredit. T ex ränta på lånade pengar, avgifter osv kan göra att du får betala ytterligare någon tusenlapp för jackan utöver vad den kostar i butik och det slipper du med denna metod.
En annan fördel är att du inte riskerar din ekonomi genom att ta lån eller krediter som du kanske kan få problem att betala tillbaka eller som gör att marginalerna i din privatekonomi blir för små. Det är ett säkert och bra sätt att köpa saker.
Nackdelen, om man kan säga att det är en nackdel, är att du måste vänta X antal månader innan du får köpa din jacka. Dock brukar just detta vara en sådan grej som gör att många hamnar i skuldfällan – att de köper saker som de egentligen inte har pengar till eller råd med. Om man inte har pengar till en grej är det en naturlig och vettig sak att vänta med att köpa den tills dess att man har råd, inte att handla på kredit.
Spara pengar på det du tänkt köpa
Ett sätt att göra det enklare att köpa det som man vill köpa är att vara duktigare på att hitta bra priser. Det är underskattat att jämföra priser från olika butiker osv för att se vilka som har bäst erbjudanden. På samma vis är det bra att passa på om något säljs till kampanjpris eller med en rabatt.
Med lite tur kanske du kan hitta din jacka för 4 000 kr istället för 5 000 kr om du letar lite. Har du bara 2 000 kr på kontot så har du givetvis fortfarande inte råd att köpa den rakt av och då bör du fundera igenom dina alternativ och gärna avvakta tills du har råd. Dock är det ju alltid bättre att köpa till ett lägre pris om möjligt.
Detta behöver inte bara gälla just den sak som du ska köpa utan din ekonomi rent allmänt. Om du kan spara in pengar och dra ner på dina kostnader genom att köpa billigare saker och hitta lägre priser på sådant som du lägger pengar på varje månad, så kan du också få mer pengar över.
Får du mer pengar över så har du också sedan bättre möjligheter att köpa sådant som vill köpa eller att lägga undan mer pengar i sparande varje månad, för att snabbare nå dina sparmål. Det är en dubbel vinst på så vis.
Leta gärna efter bra priser och rabatter osv när du kan. Ta ingen för givet utan kolla upp vad du kan spara på det som du vill ha. När du hittar något som är rabatterat blir det en bra besparing som du antingen kan lägga in i din ekonomi eller använda för att minska vissa engångskostnader. Det finns många bra sidor på Internet som hjälper dig att jämföra priser eller att hitta erbjudanden och rabatter, så att du kan spara pengar. Ett exempel är https://www.rabatterat.se.
Om du verkligen vill låna – gör det smart
Känner du att du verkligen vill köpa något, trots att du egentligen inte har pengarna till det just nu, så gäller det att du väljer den bästa och billigaste vägen. Det finns ju trots allt tillfällen då du kanske verkligen vill eller kanske till och med är tvungen att göra ett köp direkt, även om pengarna saknas. Det kan t ex vara om kylen går sönder eller något annat akut.
Bästa lösningen för denna typ av inköp är att man har sparat ihop en buffert i förväg, som man kan använda för att betala för viktiga saker som dyker upp utöver månadens vanliga kostnader. Denna buffert ska endast användas vid nödlägen. Dock är det inte alla som har en sådan buffert tyvärr, eller att något annat skäl finns till att man behöver en kredit.
Ska man ta en kredit gäller det dock att man väljer bra så att man inte behöver lägga en massa onödiga pengar på det som man behöver köpa. Vilka val man gör påverkas givetvis mycket av hur mycket man behöver låna och lite sådana omständigheter men man kan ofta själv också påverka kostnaden.
Vid en mindre utgift, t ex på 2 000 kr, så har du vissa alternativ. Här kan eventuellt det vanliga kreditkortet vara bästa lösningen. Ett kreditkort har ofta en räntefri period fram till nästa faktura, vilket kan vara upp till runt 45 dagar. Det innebär att du kan köpa på kortet (och i praktiken låna pengarna) utan att betala någon ränta för detta, om du bara betalar hela beloppet när räkningen kommer.
En räntefri kredit, utan några direkta kostnader (utom möjligen kreditkortets årsavgift) är trevligt och det är ett bra sätt att skapa sig en buffert som räcker till nästa månads lön. Du kan få lite hjälp med vissa kostnader utan att det kostar dig något extra. Dock ska man se upp med att inte betala kreditbeloppet direkt, då räntan är ganska hög när man väl väljer att delbetala beloppet.
För en lite större utgift, t ex 10 000 kr eller mer, så är det förmodligen bättre med en annan lösning. Även om du kan låna så mycket på kreditkortet så kommer du ändå förmodligen inte ha råd att betala tillbaka allting inom 30-45 dagar. Då får du en dyr kredit.
Det är klart bättre att satsa på ett klassiskt privatlån i detta fall. Då kan du låna pengarna i ett år med en ganska låg ränta. Vissa långivare har högre räntor här, men dessa bör du undvika och kolla efter vettiga räntor.
Fördelen då är att du kan få en ränta på t ex 8 procent och att du bara betalar tillbaka en tolftedel varje månad i ett års tid (går att få längre löptid också men det kan bli onödigt dyrt). Det ger dig klart längre tid att skaffa pengarna som behövs.