En ny långivare vid namn Tando fångade min uppmärksamhet nyligen. De säger sig ha ett lite annorlunda upplägg då de ska finnas där för dem som har lite svårt att få lån normalt. Tanken är att alla som lånar ska ha en borgensman eller medlåntagare, som går i god för dem och därmed gör det möjligt att låna även med lite tveksam kreditbetyg eller kredithistorik.
Det låter i grunden bra (och många långivare erbjuder redan bättre lånevillkor samt enklare att bli godkänd om man har en medlåntagare) eftersom det ger lite extra möjligheter till folk som kan behöva ett lån men som har lite svårt att ta det på egen hand. Många har ofta någon i sin närhet som skulle kunna hjälpa till och gå i god för dem.
Kort om det dåliga med att låna när man kanske inte borde
Innan jag säger så mycket mer om Tando ska jag nämna att det givetvis också kan finnas nackdelar med att godkänna lån till sådana som har sämre ekonomi och en dålig kredithistorik. T ex att de kanske inte borde få ett lån eftersom de har svårt att hantera ekonomin och ett lån kan leda till att de bara hamnar lite djupare ner i skuldfällan.
Samtidigt blir denna effekt mindre när det finns en medlåntagare som kan vara där och ta en del eller det mesta av bördan om det skulle bli problem med lånet. Det gör åtminstone att den som lånar pengarna inte nödvändigtvis sätter sig själv mer i skiten än tidigare. Detta är ju både en fördel och en nackdel, där nedsidan är att medlåntagaren tar en lite större risk.
Tando har en ganska god tanke men är för dyra
Ett lån som riktar sig speciellt mot folk som har lite problem att få lån normalt och där lösningen är att det alltid ska finnas en medlåntagare är i grunden ganska bra. Jag har inget emot det konceptet.
Det finns så klart en del som inte borde låna men det finns även andra som har svårt att få lån som egentligen har ok ekonomi och som jag tycker bör kunna hitta ett ok lån. T ex sådana som har egen firma, som är nyanlända i Sverige eller som har sporadiska inkomster osv.
Problemet med Tandos lån är dock att det helt enkelt är för dyrt. Deras ränta ligger på 25,77 procent och effektiva räntan på 29 procent. De erbjuder också lån bara upp till 70 000 kr vilket innebär att det är ett ganska litet privatlån egentligen. Det finns redan många långivare som erbjuder små privatlån med räntor runt 25-30 procent. Dessa kräver dock inte medlåntagare. Kanske kan de godta en medlåntagare men då för att bättre på chanserna att bli godkänd och inte som ett krav.
Det innebär att Tandos egentligen bara är ytterligare en dyr långivare som ger ut mindre privatlån, med en ränta som ligger fast runt 25-30 procent samtidigt som de har högre krav för att du ska få ditt lån. Du måste hitta någon som går i god för dig.
Medlåntagare sänker normalt räntan, men inte nu
Grejen är att normalt blir räntan högre ju större risk långivaren måste ta när de lånar ut till dig. Någon som har lägre kreditbetyg får högre ränta än någon med riktigt god ekonomi och någon med betalningsanmärkning sedan tidigare kan få högre ränta också. Det är det klassiska sättet att bedöma någon som vill låna och sedan sätta en ränta utifrån det.
De flesta större långivare har ett räntespann, t ex från 5 – 15 procent och de som har god ekonomi får en låg ränta medan de som innebär en högre risk får en hög ränta. När man introducerar en medlåntagare eller borgensman så minskar man risken rejält, eftersom det innebär att det finns någon annan som kan gå i god för lånet. Ofta krävs också att medlåntagaren har god ekonomi.
Tando kräver alltid att du har en medlåntagare, vilket alltså ger en klart lägre risk per automatik, men de erbjuder inte någon chans till lägre ränta för det. De har bara en fast hög ränta för alla. Det logiska vore egentligen att de med detta upplägg hade en fast låg ränta för alla. Någonstans under 10 procent helst.h
Att kräva medlåntagare (som sänker risken) samtidigt som man tar en hög ränta för alla är alltså två motpoler. För Tando innebär det helt enkelt att de tar ut en extra hög avgift samtidigt som de alltid drar ned risken med lånet genom borgensmannen. De vill alltså i grund och botten både äta kakan och ha den kvar. Ta en lägre risk men få betalt för högre risk.
Andra långivare sänker räntan eller kan ge högre lånebelopp när en medlåntagare introduceras men det händer alltså inte här. Kanske kommer de godkänna några fler lån än andra långivare men det kommer vara dyra lån som egentligen borde ha lägre ränta. Det är lite tråkigt.
Billigare än snabblån men dyrt för att vara privatlån
Tando kallar sitt lån för borgenslån eftersom man måste ha en borgensman. De säger också att deras lån är upp till 10 gånger billigare än ett kortsiktigt “lönedagslån”, vilket är svenska översättning på det amerikanska “payday loan”. Denna typ av lån är ett slags snabblån / mikrolån där man lånar / får förskott på sin egen lön, vilket dock är ganska dyrt.
Visst kanske man kan argumentera för att deras lån är billigare än ett mycket dyrt korttidslån men det är fortfarande inte billigt för att vara ett privatlån. Speciellt inte för att vara ett lån som kräver borgensman som går i god för en och som säkrar upp lånet med sin egen ekonomi. Därför tycker jag att detta lån känns mindre bra.
När det kommer lån som riktar sig till sådana som borde kunna få låna men som trots det har lite svårt att få lån hos en vanlig större långivare så blir jag normalt lite glad, eftersom det skapar möjligheter för de som inte alltid blir rättvist behandlade. När det dock är en lite mer tveksam tjänst så blir jag också lite skeptisk. I detta fall tycker jag inte att Tando når fram med sin tjänst. Det är helt enkelt för dyrt. Om de sänker räntan en hel del och sätter en fast låg ränta så kan jag dock ställa mig bakom dem.