Du har förmodligen hört talas om låneförmedlare. Det är ett företag som erbjuder en tjänst där de samarbetar med ett stort antal banker och långivare och när du ska låna skickar du in en låneansökan via dem, som sedan går ut till alla de långivare som de jobbar med.
Du får sedan svar från alla som kan tänka sig att låna ut till dig och deras bästa erbjudande när det gäller ränta osv. Det finns två huvudsakliga fördelar med låneförmedlare jämfört med att ansöka om lån direkt hos en långivare. För det första kan du ansöka hos ett stort antal banker och långivare samtidigt.
Om du hade velat ansöka hos så många olika manuellt så hade du fått skicka in 25 olika ansökningar och fått lika många kreditupplysningar tagna i ditt namn. Det hade tagit tid och varit ganska omständligt och man vill inte att det ska tas för många kreditupplysningar då det sänker kreditbetyget. Nu sker det automatiskt med bara en enda kreditupplysning.
För det andra så kan du använda tjänsten för att jämföra räntor hos alla dessa långivare och välja det bästa erbjudandet. Du kan alltså rent teoretiskt få offerter från 25 olika långivare och sedan välja och vraka mellan dem. Räntan är givetvis oftast viktigast så du kan ta lånet med lägst ränta men det finns även en del annat som kan spela in i ditt val.
Det låter alltså ganska bra med låneförmedlare. En enda ansökan för att nå ut till massor av långivare, få offerter som du kan välja bland och sedan gör du ditt val efter vilket lån som är billigast och kan förhoppningsvis få ett bra lån. Frågan är då om allt är superbra med låneförmedlare eller om det finns några nackdelar eller något annat att tänka på när man lånar via dem. Det ska vi försöka gå igenom.
Saker värda att tänka på
Den största och viktigaste saken att tänka på när det gäller låneförmedlare, enligt min mening, är att ingen låneförmedlare samarbetar med alla banker och långivare. Eftersom man endast får erbjudanden från långivare som förmedlaren samarbetar med så kan man missa en del långivare.
Det är inte ovanligt att de största vanliga bankerna inte samarbetar med låneförmedlare och därför kan man missa dem när man ansöker. Dessa banker har ofta bra räntor och bland de billigare lånen och det är alltså lite dumt att de inte är med. Det ska sägas att en del låneförmedlare samarbetar med några storbanker, vilket är trevligt.
Du bör i vilket fall tänka på att en del bra långivare kan fattas och inte vara representerade. Du kan t ex alltid fundera på att komplettera en ansökan hos låneförmedlare med en ansökan hos din egen bank, där du är kund eller hos en storbank som du tror har billiga lån.
Kvantitet och kvalitet på samarbetspartners
Det är också lite olika hur många banker och långivare som en viss förmedlare samarbetar med. En del har runt 30 banker under sitt tak men andra kanske bara har 15. Ju fler ju bättre är det ju ofta men det är också viktigt vilka långivarna är. Det är bättre att det finns 15 bra banker med billiga lån i listan än 30 långivare med hög ränta.
Du bör alltså helst kolla upp hur många och vilka långivare som faktiskt jobbar med en viss låneförmedlare, så att du känner dig nöjd med utbudet. Om du inte är helt nöjd, titta runt hos några av de stora låneförmedlarna och se vilken av dem som verkar ha flest och bäst långivare i sitt stall.
Betalningsanmärkningar?
De flesta låneförmedlare säger att de godkänner betalningsanmärkningar men det är egentligen aldrig frågan om att förmedlaren antingen tillåter eller ej tillåter sådant. Det är de olika långivarna som har sina egna regler för detta. En del tillåter inte betalningsanmärkningar medan andra kan tänka sig att låna ut till dig trots detta.
Ifall du har en betalningsanmärkning och ansöker om lån kommer du bara få offerter / bli godkänd av de långivare som godkänner att det finns en aktiv anmärkning. Övriga kommer inte att godkänna din ansökan och därför inte skicka ut en offert. Tänk på detta när du ansöker så att du vet vad du kan förvänta dig.
Dessutom är det troligt att många långivare som faktiskt godkänner betalningsanmärkningar bara gör det för summor upp till en viss nivå. T ex kan det stå att du kan ansöka om lån från 10 000 till 600 000 kr hos låneförmedlaren. Men det kan tänkas att en del långivare endast tillåter betalningsanmärkningar för lån upp till 50 000 kr eller mindre.
Det innebär att du kanske försöker låna mer än vad som godkänns och att det leder till att du får färre eller sämre erbjudanden via förmedlaren. T ex kan det tänkas att räntan blir högre än vad du hade tänkt dig eller att du bara blir erbjuden ett lägre lånebelopp. Genom att ha koll på vad som gäller kan du förbereda dig på vad du kan få och planera ditt lån utifrån detta.