Räntan är en procentuell avgift av det totala lån man tar. Den räknas vanligen årsvis, vilket innebär att en ränta på fem procent innebär att du betalar just fem procent av det återstående lånebeloppet årligen. Det är räntan avgör hur dyrt ett lån blir, varför det finns en ständig kamp att hitta så låga räntor som möjligt. En låg ränta är vanligen att likställa med ett billigt lån.
Det är dock inte bara räntan som påverkar hur dyrt ett lån slutligen blir. Räntan är givetvis den stora kostnaden, men sedan har du även olika avgifter som kan tillkomma. Det kan vara en uppläggningsavgift för lånet, aviseringsavgift för när långivaren skickar ut aviseringar om betalning och kanske någon annan avgift beroende på villkoren.
Din totala kostnad avgörs också beroende på vilken löptid du väljer på lånet. Räntan betalar man hela tiden på återstående del av lånet och så länge du har pengar kvar att betala tillbaka måste du betala ränta.
Ju snabbare du väljer att återbetala ditt lån, ju kortare period måste du betala ränta. Det gör att det blir billigare ifall du har en kort löptid och dyrare ifall du väljer en lång löptid. Ifall du har ett lån där man kan välja att inte amortera alls så blir det ännu lite dyrare totalt.
Olika typer av lån med låg ränta
Det vanligaste alternativet när man pratar om ett lån med riktigt låg ränta är ett bolån. Det är troligen det lån man kan ta som har absolut bäst ränta. Skälet till detta är att ett bolån har en bra säkerhet i form av den bostad du äger eller är på väg att köpa. Det blir alltså inte lika stor risk för banken att låna ut till dig.
En annan typ av lån som ofta har ganska bra ränta är ett privatlån. Detta är ett lån utan säkerhet där du kan använda pengarna till vad som helst. Det finns olika typer av privatlån hos ett antal olika långivare och en del av dem har inte så värst låg ränta. Ifall man väljer ett lite större privatlån hos en av de lite större vanliga långivarna kan man dock få ett lån med låg ränta.
Vissa lån är kända för att inte ha speciellt låg ränta alls. Det vanligaste exemplet här är SMSlån och mikrolån, där man lånar ett ganska litet belopp under en kortare tid så som en till tre månader. Dessa lån har vanligen en väldigt hög ränta i förhållande till hur kort tid man får låna pengarna. Det gör att sådana lån inte är så värst billiga, men om man känner att man har ett behov och tror sig ha tillräckligt bra ekonomi finns det givetvis inget som hindrar att man tar ett SMSlån.
Kreditkort som alternativ
Ett kreditkort kan man handla med på kredit, vilket i princip är samma sak som att man använder pengar man inte själv har. Det är alltså frågan om ett lån ungefär på samma sätt som när man tar ett vanligt lån. Ifall man letar efter ett lån med låg ränta kan det vara ett alternativ att istället använda ett bra kreditkort, åtminstone ifall man inte behöver ett allt för stort lån.
Många kreditkort har nämligen upp till ca 60 dagar räntefritt när man handlat med kortet. Det innebär att ifall du behöver pengar till att köpa en ny tv för säg 10 000 kr så kan du köpa den på ditt kreditkort och utnyttja krediten. Villkoret är givetvis att du har en kreditgräns som är högre än 10 000 kr så att du kan betala för tv:n med ditt kreditkort.
Du har sedan ingen ränta på dessa pengar ifall du återbetalar beloppet inom ca 60 dagar (exakt hur många dagar varierar beroende på när i månaden du använder krediten då det vanligen är så att man får en faktura i slutet på varje månad). Ifall du kan betala tillbaka hela beloppet i tid slipper du helt räntan men i annat fall kan det bli en lite onödigt hög ränta, så ifall du testar denna metod ska du försäkra dig om att du har alla pengarna tills dess att denna tidsfrist går ut.
Det är en helt ok metod för att ”låna” lite mindre belopp periodvis så länge som man hela tiden betalar sin räkning innan man tvingas betala någon ränta för pengarna. Det är både smidigt och prisvärt om man gör det på rätt sätt, men det kräver ju också att man inte behöver låna för stora belopp och att man kan betala tillbaka ganska snart.
Hur hitta ett lån med låg ränta?
Du måste givetvis börja med att bestämma vilken typ av lån du vill ta. Du kan ta ett bolån ifall du funderar på att köpa en bostad eller ifall du äger en bostad som inte är fullt belånad idag. I sådana fall kan du komma ner på väldigt låga räntor (i dagsläget, september 2014, kan du få ränta på under två procent). Ifall du tänkt använda pengarna till något annat valfritt så behöver du hitta ett privatlån istället.
Många banker och långivare erbjuder privatlån med bra räntor. Det krävs att du uppfyller deras grundkrav gällande din ekonomi, t ex inkomster och skulder och att du klarar av en kreditupplysning etc. Kan du låna hos någon av de lite större långivarna kan du få klart godkända räntor, speciellt om du lånar under lite längre tid.
När du bestämt dig för vilken typ av lån du behöver så kan du börja jämföra lån och räntor. Det kan krävas en del undersökande för att inte få onödigt hög ränta. Du kan antingen använda en informationssida som denna där vi jämför lån och räntor eller så kan du välja att utnyttja en låneförmedlare som samlar många olika långivare under sig.
Där kan du då ansöka direkt och få din ansökan skickad till ett antal olika banker och långivare – som sedan skickar tillbaka offerter till dig. Du kan välja det lån som har lägst ränta eller den som känns mest stabil.
Pengar åter på skatten
När du tittar på räntor och räntekostnader ska du komma ihåg en trevlig sak och det är att du kan få tillbaka 30 % av din ränta på skatten. Hela 30 % är avdragsgill och när du ska deklarera kan du alltså fylla i detta i deklarationen för att göra avdrag och få pengar tillbaka.
Du måste givetvis vänta på att få njuta av detta tills dess att du har deklarerat eller tills skatteåterbäringen kommer, men det är ändå bra att veta att detta avdrag kan göras. När du funderar på hur dyrt ett lån blir och hur mycket du måste betala i ränta kan du komma ihåg att den egentliga kostnaden alltså är 30 % lägre.