Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Lösa lån

Det finns ett antal olika lägen där man kan önska att lösa ett lån i förtid eller bli tvingad att göra detta. Denna artikel ska försöka att lite snabbt ta upp vad som gäller för de olika lånetyperna.

En sak som man iaf kan säga är att det alltid går att lösa ett lån om man så önskar. Det som kan vara skillnaden är om detta kostar något eller ej, positivt nog kostar det oftast inget alls.

Mikrolån

Börjar vi med de minsta lånen är det mikrolånen och dessa är ganska enkla i denna aspekten. Det kostar dig inget att betala tillbaka ett lån av denna typ i förtid frågan är mest ifall det ger något eller om du hinner betala av det innan löptiden går ut.

Har du lånat pengar i denna form är det ganska sannolikt att löptiden bara ligger på 30 dagar vilket inte ger mycket utrymme när det gäller tid. Har du tagit ett längre mikrolån på exempelvis 60 eller 90 dagar börjar det bli värt att lösa det även när du tittar på kostnad. Kan du betala av lånet efter en månad kommer du t ex att spara in räntekostnaden för de andra månaderna.

Privatlån / Blancolån

På samma sätt som det inte kostar något att lösa ett mikrolån kostar det heller inget att betala av ett privatlån i förtid. Privatlån sträcker sig oftast mellan 10 000 - 350 000 kr så det kan handla om ganska mycket pengar som sparas ifall lånet återbetalas tidigt. Lånar du 200 000 kr med 8 % ränta under 10 år kommer räntekostnaden att ligga mellan 80 000 - 90 000 kronor beroende på om det är rak amortering eller annuitet. Därmed säger det sig självt att det finns mycket pengar att spara om några års räntekostnader kan undvikas.

Ta bara kontakt med din långivare och säg till dem att du vill betala av ditt lån. De kommer då att berätta hur du ska gå tillväga för att uppnå detta. Normalt ska du bara sätta in pengar på ett visst vis så löses det hela.

Bolån

Om det innan bara har varit att lösa sitt lån utan att behöva ta hänsyn till något speciellt så gäller det andra regler för ett bolån. Tar vi först det här med två att lösa ett lån så kan det uppstå här då det är frågan om ett lån där bostaden står som säkerhet. Skulle du därför sälja bostaden måste lånet återbetalas oavsett vad. Köper du en ny bostad kan det finnas en möjlighet att flytta över lånet till denna bostad om du använder samma långivare. Annars måste lånet lösas då det inte går att ha ett lån med säkerhet där du inte längre äger panten.

Vidare när det gäller bolån beror det på hur du har gjort med bindningen av räntan. Har du valt det som kallas för rörlig lån vilket egentligen är ett lån där räntan bara har bundits upp i tre månader kan du vara glad ifall du ska lösa lånet. Då kostar det normalt inget alls att betala tillbaka de lånade pengarna.

Är lånet istället bundet på ett eller flera år får du räkna med att betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Detta är en ersättning som ska täcka de kostnader för ditt lån som långivaren kommer att ha kvar även efter det att du betalat tillbaka pengarna.

Bolånen är ofta stora men har en låg ränta varför det inte alltid är det bästa att lösa dem i förtid rent ekonomiskt. Det kan som sagt var vara ett tvång och då finns det inget att fundera på men annars så är rekommendationen att först av allt se till att lösa andra eventuella skulder som finns. Har du inga sådana är det troligen smart att betala tillbaka på lånet om det är rörligt, är det bundet så blir det svårt att säga på förhand ifall det lönar sig eller ej. Ta då kontakt med långivaren för att få reda på vad det skulle kosta dig. Sedan är det enkelt att ta ett beslut efter vad du tror är bäst för din ekonomi.

Övriga lån med säkerhet

Den vanligaste typen av lån som vi inte har tagit upp här är fordonslån av något slag. Det kan vara pengar lånade till en bil, MC, husbil eller något liknande. Dessa lån har ju säkerhet i form av fordonet vilket innebär att de måste lösas ifall denna pant säljs. Men utöver det så är det det normalt inga problem alls att betala av lånet i förtid. Du behöver vanligen inte betala något alls.

Betala av en del

En sak som är viktig att komma ihåg är att det inte finns några regler som säger att hela skulden måste betalas tillbaka samtidigt. Har du t ex ett bolån på 1 miljon så kan du utan problem göra en extra inbetalning på 10 000 kr. Fortfarande gäller dock samma regler med ränteskillnadsersättning osv. Gör du extra återbetalningar lite då och då är detta bättre om man tittar på den totala kostnaden för lånet än att först spara ihop hela summan.

Bäst privatlån just nu