Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Rak amortering

Det finns två vanliga sätt att amortera ett lån på. Den ena metoden går ut på att du som låntagare alltid betalar in samma summa till långivaren och detta kallar man för annuitet. Det andra sättet kallar man för rak amortering och det är denna metod som vi här ska ta upp.

Hur fungerar rak amortering?

Rak amortering går kort ut på att du varje månad betalar lika mycket till långivaren i amortering. Utöver denna amortering får du sedan betala ränta på det kvarvarande beloppet.

Detta för med sig att ett lån med rak amortering blir "billigare" för varje månad. Att det blir styrs av det faktumet att du hela tiden amorterar samma summa och därmed blir det mindre att betala ränta på varje månad och då räntan läggs på efter amorteringen blir den totala summan som ska betalas in mindre för varje tillfälle. Jämför du detta med ett lån med annuitet där du istället betalar räntan först och sedan använder kvarstående pengar till att amortera märks en klar skillnad. Ett annuitetslån har alltid samma månadskostnad tills den dagen lånet är helt återbetalat.

Det finns inget som säger att det tempot du har i amorteringen i början av lånet måste hållas under hela löptiden. Du kan komma överens med långivaren om att ändra amorteringen och därmed förlänga eller förkorta löptiden. Allt är en fråga om vad du vill och vad långivaren godtar.

Illustration av rak amortering

Här nedan kan du hitta en enkel bild som förklarar hur rak amortering fungerar. Där symboliserar det övre sträcket i ränta den totala kostnaden som du får betala. Denna sjunker sedan med tiden då du har amorterat bort mer och mer av lånet.

Illustration - Rak amortering

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu