När du köper ett hus och lånar pengar till detta så kommer bottenlånet att vara en del av denna summa. De andra delarna är topplån och kontantinsats. Dessa tre delarna ska tillsammans täcka upp hela kostnaden för ditt köp av bostaden. Här ska vi gå igenom lite mer om vad som gäller för bottenlånet.
Bottenlån = Lån med säkerhet
Bottenlånet är den allra största delen av ett bolån och kan sträcka sig upp till som mest 85 % av köppriset på bostaden. Ett bottenlån är ett lån med säkerhet vilket innebär att bostaden kommer stå som säkerhet för lånet – vilket i sin tur innebär att bostaden kan säljas av och användas för att återbetala långivaren ifall du inte klarar att betala ditt lån.
Detta för med sig att risken är mycket mindre för långivaren att låna ut pengar i form av bottenlån. Eftersom banken / långivaren kan kräva att bostaden säljs för att få tillbaka sina pengar blir risken mycket mindre för dem. De behöver inte oroa sig för en komplicerad process hos Kronofogden där de kanske ändå inte får sina pengar tillbaka.
Att man kan bli tvingad att sälja sin bostad för att betala lånet kan låta lite negativt men det är egentligen inte alls så. Ett bottenlån är nämligen den bästa formen av lån du kan ha då räntan på denna del är väldigt låg jämfört med andra lån. Eftersom lånet har bostaden som säkerhet behöver långivaren inte ta en alls lika stor risk, vilket för med sig att räntan hålls nere.
Hur stort kan ett bottenlån vara?
Hur stor del av köpet som bottenlånet står för kan variera mellan olika långivare men den högsta nivån är 85 %. Eftersom denna siffra kan skilja sig mellan olika låneinstitut är det värt att kolla upp detta innan du tar ett lån – då det faktiskt kan vara så att en långivare som har en högre ränta kan bli billigare totalt om de erbjuder dig en högre belåningsgrad (som det kallas).
Intressant att veta om bottenlånet är att man som mest kan få 85 procent av antingen priset eller värderingen. Snabbt förklarat – ifall du skulle köpa ditt hus för ett lägre belopp än det är värt enligt värderingen så kan du låna 85% av priset och har då inte så mycket kvar att betala.
Ifall priset är högre och det alltså kostar mer än värderingen så kan du som mest ändå bara låna 85 procent av värderingen. Du har ju dock fått betala mer än vad bostaden är värderat till, vilket leder till att du har mer pengar kvar att betala som måste komma från antingen topplån eller kontantinsats. Det är med andra ord (vilket inte är speciellt konstigt) bättre att köpa ett hus för mindre pengar än det faktiskt är värt!
Amorteringstid på bottenlån
Då ett hus kan kosta flera miljoner och bottenlånet kan vara upp till 85 % av detta blir den totala lånesumman ofta mycket hög. Detta gör att det inte är möjligt att betala tillbaka lånet speciellt snabbt. Fördelen med ett bottenlån är att du heller inte behöver oroa dig för detta utan du kan t o m få en amorteringstid på upp till 50 år om du så önskar. Viktigt att komma ihåg är bara att desto snabbare du amorterar lånet desto billigare blir det totalt.
Krav på att amortera på sitt bolån
Under 2014 har det varit en del debatt om hushållens skuldsättning och riskerna med att vi har för höga skulder. En av åtgärderna för att komma åt detta problem var att man föreslog att folk ska tvingas amortera mer på sina bolån. Det är nämligen så att många väljer att inte amortera alls på sina lån.
Förslaget går ut på att man måste amortera på lån som överstiger 70 % belåningsgrad. Det innebär att du måste amortera på ditt bottenlån i en hyfsad takt tills dess att du har nått 70 %. Efter det kan du matta av amorteringstakten ifall du vill, men det rekommenderas att du fortsätter amortera. Det vanliga är att du ska amortera ner ditt lån till under 70 % på 10 år eller mindre.
Inte alla banker har i skrivande stund (mars 2015) implementerat dessa regler eftersom de fortfarande bara är ett förslag om vad som ska drivas igenom senare under året. En del banker har dock redan nu börjat göra om sina amorteringskrav för att anpassa sig till de nya reglerna. Räkna dock med att andra följer efter framöver.
Bindningstid på bottenlån
När man pratar om bindningstid för bolån så är det just bottenlånet man tänker på. Bindningstid handlar om boräntan, där man kan välja det som kallas för rörlig ränta (men som egentligen är tremånaders ränta) eller en längre bindningstid på upp till 10 år med bunden ränta. Vill du läsa mer om detta så besök vår artikel om bindningstid för bolån där vi går inte lite närmare på detta.