Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Topplån

När du köper en bostad behöver du ofta låna pengar för att klara av kostnaden. Den största delen av kostnaden för bostaden täcker du då upp med ett bottenlån. Detta bottenlån sträcker sig normalt upp till maximalt 85 % av kostnaden, lite beroende av olika omständigheter.
Sen är det även vanligt att du får betala en kontantinsats på cirka 10 % av kostnaden. Kvar blir då minst 5 % av kostnaden som ska täckas på något annat vis. Sättet som man täcker detta är genom ett topplån.

Topplån är ett lån utan säkerhet

Eftersom bostaden står som säkerhet för bottenlånet och man där belånar så mycket som det går finns det inget värde över som bostaden kan vara säkerhet för. Detta innebär att topplånet blir ett lån utan säkerhet.

Att det inte finns någon säkerhet bakom lånet för med sig att det är ett dyrare lån att ta än bottenlånet. Av denna anledning är det en bra idé att försöka komma undan topplån helt och hållet. Har du t ex sparat ihop pengar så att du kan betala 15 % av kostnaden kontant har du goda möjligheter att slippa topplånet helt och hållet. Har du sparat undan en summa av den storleken visar du även för långivaren att du tar ansvar för din ekonomi vilket gör att de känner ett större förtroende för dig som låntagare vilket är positivt.

Om du behöver ta ett topplån också är det inte hela världen utan kostnaden behöver förhoppningsvis inte bli direkt hög varje månad. Det som skiljer ett topplån och ett vanligt privatlån är att du ofta kan amortera topplånet på längre tid än privatlånet. Löptiden kan ofta vara 10 - 20 istället för 1 - 12 år.

Något som är viktigt är att du inte glömmer bort att räkna med detta lån i din budget för bolånet. Eftersom du måste låna utan säkerhet blir det lite dyrare och då kostar det en slant varje månad. På samma sätt får du inte glömma bort att ta med eventuella lån för att täcka kontantinsatsen. Förhoppningsvis har du de pengarna sparade men om du har lånat så ska de givetvis också återbetalas varje månad med ränta.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.