Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Kontantinsats

En kontantinsats är strikt talat inte en del av själva bolånet utan det är mer en del av kostnaden som ska betalas till köparen. Men då kontantinsatsen har en så pass central del ska vi iaf ta upp lite om den här.

Talar man om finansiering av ett bostadsköp är det vanligt att man delar upp det i tre olika delar. Bottenlån som är det lån som huset står som säkerhet för, topplån vilket är de lånade pengarna där huset inte är säkerhet och sedan kontantinsats.

Kontantinsatsen är en summa som betalas direkt i kontant form till köparen av huset. Att du kan betala en summa på detta vis visar för långivaren att du har en ekonomi som är god som gör att de kan känna sig tryggare i att låna ut pengar. Sen är detta självklart bara en del av det hela och du som låntagare måste även klara kreditprövning osv.

Hur stor är kontantinsatsen?

Det finns egentligen inga krav alls på någon kontantinsats men det vanliga är att man har en sådan i form av cirka 10 %. Har du sparat ihop så pass mycket pengar sedan tidigare eller mer sitter du därmed i en bra situation.

Om du inte har pengar till kontantinsats

Det är långt ifrån alla som har så mycket pengar sparade att de kan lägga in 10 % av kostnaden på bostaden direkt. Ett husköp på 2 miljoner kronor innebär ofta en kontantinsats på 200 000 kr vilket är en ansenlig summa att ha sparade.

Har du inte sparat ihop så mycket går det fortfarande att köpa ett hus eftersom lagen inte säger att du måste ha sparade pengar till en eventuell kontantinsats. Du kan helt enkelt ta ett lån för att kunna betala kontantinsatsen.

Om du måste göra detta är det bara viktigt att komma ihåg att detta är ett lån utan säkerhet vilket innebär att räntan kommer att blir högre än för bottenlånet.

Ta kontakt med långivaren som du tänkt att ta bolånen med och prata igenom din situation så ska ni säkert kunna hitta en bra lösning på det hela.

Betala mer i kontantinsats

Det vanliga är som sagt var runt 10 % i kontantinsats men det finns inget som säger att du inte kan betala mer kontant när du lånar pengar. Kanske kommer bara 10 % att betalas i samband med att köpekontraktet skrivs under. När sedan affären slutförs finns det inget som hindrar att mer pengar betalas kontant vilket ofta kan vara en bra idé.

Detta då bottenlånet normalt bara sträcker sig till maximalt 85 % av kostnaden vilket gör att det är 15 % kvar. Kan du betala in mer i kontantinsats så att du når upp till 15 % innebär detta att du kan slippa det dyrare topplånet. Betalar du in ännu mer med sparade pengar innebär detta att du inte behöver låna alls lika mycket totalt och månadskostnaden därmed blir lägre.

Att betala in mer i kontantinsats är givetvis endast en bra lösning ifall du har pengar sparade för detta. Ifall du behöver låna pengar för att betala kontantinsatsen så blir det istället billigare att ta ett så stort bottenlån som du kan eftersom räntan på detta är lägre.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.