Januari räknas som den klart fattigaste månaden, eftersom vi lägger en massa krut på jul och nyår och kanske till och med ofta spenderar lite mer pengar än vi borde. Detta leder till att man får vara sparsam och att det kanske ibland är svårt att få pengarna att räcka till. Men hur klarar man egentligen en fattig månad som januari på bästa sätt, så att man slipper riskera sin privatekonomi?
Januari kan kännas som en riktigt lång månad och i slutet av månaden börjar pengarna ta slut för många. Nu kommer snart den nya lönen in och då är det många som drar en lättnadens suck, men det är inte alltid januarilönen är en helt uppenbar lösning på de dåliga tiderna. Om man har tagit lån, handlat på kredit eller på annat vis skjutit upp utgifter under januari så får man betala för det även med kommande lön.
I det här blogginlägget ska vi försöka ge lite bra tips på hur man kan agera för att lösa en tillfällig fattig månad och även en del tips på saker man inte bör göra. Det finns helt klart olika saker man bör undvika att göra om man vill behålla en stabil ekonomi och inte riskera att hamna i ekonomiska bekymmer. En del av dessa tips kommer vara för sent ute för att du ska kunna utnyttja dem i år, speciellt med tanke på att månaden snart är slut, men nästa år kan du ha dem i åtanke.
Sparande och en god ekonomi skapar bra förutsättningar
Det allra bästa sättet att undvika problem när man blir utsatt för en ovanligt fattig och jobbig månad är helt enkelt att ordna sin ekonomi så att den är så bra som möjligt redan i förväg. Om man har goda marginaler, ett bra sparande och en bra budget så kan man oftast helt eller delvis undvika att få en dålig månad i januari.
En stor del av detta är att planera i förväg och ordna med ett sparande så att man är förberedd när julen och dess utgifter faktiskt kommer. Många gör felet att de inte planerar och sparar pengar inför jul och nyår och då har man inga pengar att ta ifrån när det väl blir dags. Då måste pengarna tas från decembers och kanske delvis januaris budget och det är vanligen pengar som man hade behövt använda på annat håll. Om man använder de pengarna till julfirande så har man dem inte när man sedan behöver dem till något annat.
Det allra bästa tipset är att man börjar med att göra upp en plan och en budget för jul och nyår och på så vis får reda på hur mycket pengar som kommer gå åt under dessa festligheter. Man kan då få en uppfattning om hur mycket pengar man behöver ha redo när det blir dags och man kan även fundera på om det finns något område där man kanske behöver tänka om och spara in lite pengar. Det kan ju faktiskt tänkas att du bara borde lägga 4 000 kr på julklappar istället för 5 000 kr om du känner att det är lite tight.
När du väl har tagit reda på hur mycket din jul kommer att kosta dig och har en budget klar så kan du sedan enkelt spara pengar. Du har ca ett år på dig att spara och då kan du enkelt räkna ut hur mycket du måste spara varje månad för att få ihop till denna summa. Börja spara direkt så har du pengarna redo när julen närmar sig. Ifall du inser att du inte har råd att spara så mycket som din jul är budgeterad att kosta så innebär det förmodligen att du har planerat in en lite för dyr jul och då kanske du kan se över din budget och spara in lite pengar.
Var sparsam i januari
Ifall du inte har sparat så mycket som du behövde inför jul och sedan lyckades spendera lite väl mycket av decembers lön på jul och nyår – och av det skälet har en fattig och snål januari månad – så gäller det att lösa det här på bästa möjliga sätt.
Har man ont om pengar så måste man lösa det problemet på bästa möjliga sätt och om man vill vara rädd om sin ekonomi och undvika problem så är bästa lösningen att helt enkelt försöka dra ner på sina utgifter. Att spara in pengar är ett bra sätt att få sin budget att gå ihop under en fattig månad. Frågan är bara hur man kan spara in pengar på bästa sätt.
Om man vill gå igenom sin ekonomi på sikt och leta sätt att spara pengar permanent så kan man med fördel gå igenom hela sin ekonomi och alla dess delar och se över var man kan dra ner på sina utgifter. Om det dock bara handlar om en eller två fattiga månader och man normalt inte känner något större behov av att spara pengar så är det inte riktigt samma sak.
Att gå igenom större fasta kostnader gör ofta inte så mycket när man vill spara pengar lite snabbt en viss månad eftersom det är uppsägningstider och annat på t ex försäkringar och liknande som man skulle kunna byta till billigare. Det man vill göra är istället att leta efter utgifter som går att kapa snabbt och enkelt, så att de gör skillnad direkt.
Spara in på maten
En av de saker som är enklast att spara pengar på, där man direkt kan göra skillnad, är matkostnaderna. Här kan du direkt bestämma dig för att äta billigare och det är något som direkt sparar pengar och ger dig lite extra i plånboken. Det handlar både om att handla billig mat i affären och att dra ner på restaurangbesök och köpluncher osv.
Du behöver givetvis inte svälta utan det handlar bara om att handla smartare och att köpa billigare råvaror så att du får till billigare maträtter. Om man planerar, veckohandlar och utnyttjar erbjudanden osv så kan man komma ganska långt. Det finns också många recept på billig mat som dessutom är god, om man bara orkar bry sig om att kolla upp detta.
Dra in på sådant som du kan klara dig utan
När man behöver spara pengar så måste man kanske offra lite sådant som man normalt är van att ha. Dock är det ju bara en tillfällig grej och om man är duktig den eller de månader som man måste leva snålt så kan det ofta gå att återställa sitt liv till det normala efter det. Det gäller dock bara att man faktiskt gör sitt jobb och drar in på onödiga saker när det behövs.
Det finns mycket som man kan dra in på. Cigaretter och snus är t ex sådana saker som drar mycket pengar och som man egentligen inte behöver. Även om det är svårt att sluta så kan man kanske göra det tillfälligt, eller åtminstone dra ner ordentligt, under en fattig period. Du kan även dra ner på restaurangbesök, fika, bio och andra nöjen.
Om det känns tufft och du behöver spara rejält under en månad så kan du tillfälligt säga upp sådana abonnemang som går att avsluta utan uppsägningstid, som Netflix och andra tjänster. Dessa kan man sedan skaffa igen när man har fått ordning på ekonomin.
Kreditkort bra sätt att skjuta upp vissa utgifter
Ett kreditkort kan vara ett bra sätt att klara sin ekonomi om man bara använder det på rätt sätt. Används det på fel sätt så blir det istället bara ytterligare problem och i slutändan en dyr historia. Du vill inte gärna använda krediten på ett sådant sätt att du tvingas betala ränta på den, för då blir det dyrt. Det du ska göra är att utnyttja kreditkortets räntefria period, som kan vara upp till 45 dagar eller något sådant.
När du använder ett kreditkort så ska du tänka på att du måste betala räkningen för dina köp när nästa faktura kommer, så det är inte något frikort utan bara ett sätt att skjuta vissa utgifter på framtiden. Det innebär att du inte bör handla jättemycket på kredit och bara skjuta problemen framåt i tiden.
Om du använder ett kreditkort så kan du använda det till vissa kostnader för att skjuta upp dem men var försiktig med att inte använda det för mycket så att räkningen blir jättestor. Då gör du snabbt av med nästa månadslön på att betala din räkning och då blir nästa månad lika fattig som denna. Alternativt kanske du blir lockad att skjuta på betalningen helt och då får du istället betala ränta på krediten, vilket är en dyr affär.
Det här med räntefri kredit är viktigt eftersom det är detta som gör att ett kreditkort kan vara bra. I regel brukar det vara så att man har räntefritt så länge man betalar den kommande fakturan. Detta innebär att allting som man handlar som hamnar på nästa månads faktura blir räntefritt så länge du betalar den fakturan när den dyker upp. Du kan då ha upp till ca 45 dagar räntefritt, vilket är bra när man behöver lite hjälp med vissa utgifter.
Man ska komma ihåg att kreditkortet inte är ett sätt att magiskt lösa sina ekonomiska bekymmer utan bara ett sätt att fördela utgifterna lite bättre över flera månader och skjuta upp vissa utgifter tills man bättre har råd att betala dem. Allting ska betalas förr eller senare så det är viktigt att man inte använder ett kreditkort (eller ett vanligt lån för den del) som ett litet plåster på ett problem som egentligen är större. Har du en dålig ekonomi i grunden så räddas du helt klart inte av kredit.
Om du ska låna, gör det på rätt sätt
Lån är ett sätt att klara sig undan en period med dålig ekonomi men ingen lösning på ett bestående problem. Det kan funka om du har tillfälliga problem med en tom kassa men du ska alltid komma ihåg att lånet ska betalas förr eller senare och att det tillför en del extra kostnader i form av ränta och avgifter.
Så länge du kommer ihåg detta så är det också ok att ta ett lån. Det gäller då bara att du vet att du i framtiden kommer att ha en tillräckligt stark ekonomi för att klara återbetalningen av lånet på ett bra sätt. Att planera på det här viset och att vara ansvarsfull när det gäller sin privatekonomi är av stor vikt för att man inte ska krångla till det och hamna i trubbel.
Ett lån funkar på nästan samma vis som en kredit via kreditkort. Du kan helt enkelt använda ett lån för att dryga ut kassan lite när det är ont om pengar. Skillnaden är att med ett kreditkort har du redan i förväg fått en kreditgräns godkänd som du kan använda och att du här oftast kan få en räntefri kredit om du betalar i tid.
Ett lån måste du alltid betala ränta på och den gången du behöver ta ett lån tar det några dagar att få din ansökan godkänd och pengarna utbetalda.
Små lån så som SMSlån kan vara ett alternativ för en tillfällig mindre svacka i din ekonomi men samtidigt är dessa lån dyrare än de vanliga större privatlånen. Ett vanligt privatlån är ofta på minst 10 – 20 000 kr och har en återbetalningstid på ett år eller mer. Det kanske är mer pengar än du egentligen behöver men det är inte säkert att det lånet blir dyrare än ett litet snabblån. Det kan ta lite extra tid att fixa men kostar förhållandevis mindre. Det är något att fundera på när man funderar på att ta ett lån.
Om man bestämmer sig för att låna ska man tänka på att det alltid blir dyrare med ett lån än om man hade betalat kontant. Det tillkommer alltid ränta och kanske andra avgifter så som uppläggningsavgift, aviavgift osv. Det gör att man i princip alltid förlorar på att låna jämfört med att använda pengar som man redan har. Ifall man inte har några pengar så kanske man inte känner att man har ett val, men man ska då också veta att man måste betala den extra kostnaden.
Det är aldrig rekommenderat att handla något på kredit om man inte verkligen behöver. Detta gäller både kreditkort, lån och avbetalningsköp. Eftersom det blir dyrare är det alltid bättre att betala kontant om man kan och dessutom riskerar det inte din ekonomi på samma vis.
Ett lån gör att du har råd just nu men innebär att du får en extra post att lägga till din månadsbudget nästkommande månad och kanske ett tag framöver. Låna bara ifall du vet att denna extra kostnad ryms inom din budget. Annars kan du hamna i klart större ekonomiska problem än en fattig månad.
Om du lånar så försök att göra det på ett smart sätt. Jämför långivare och välj ett billigt och bra lån. Låna inte onödigt mycket utan bara det som du verkligen behöver för att klara dig igenom den jobbiga fattiga månaden. Om du kan spara in pengar istället för att låna är detta ett bättre alternativ.
Kanske kan du behöva kombinera att spara in pengar på t ex mat och annat med ett litet lån. Se då till att du tar ansvar för din ekonomi och var sparsam istället för att bara köra på som vanligt och använda lånet som ett sätt att klara dig undan. För det kommer ändå bara att komma tillbaka och bita dig i röven senare.