Förr i tiden var det inte speciellt svårt att välja bank. Det fanns i princip några få storbanker och så var det bara frågan vilken av dem man gillade bäst. Ofta blev det samma bank som ens föräldrar hade haft, eftersom det var vad man blev van vid. Idag är det dock klart annorlunda. Det finns mängder av banker och frågan är dår hur man ska välja.
Väldigt många har fortfarande en av de stora bankerna (SEB, Swedbank, Handelsbanken eller Nordea). Men det börjar sprida ut sig klart mer än tidigare. Nu finns det t ex även Ica Banken, Länsförsäkringar Bank, IKANO Bank, Bank Norwegian, Danske Bank, Santander och nätmäklarna Avanza och Nordnet som erbjuder många banktjänster. Plus ett antal fler, vissa lite mindre och vissa lite nischade.
Att välja bank är inte längre lika uppenbart, man måste inte ha samma bank som föräldrarna och man kan till och med byta bank om man känner att det passar eller kanske ha fler än en bank samtidigt. Möjligheterna är många, men det är också svårare att göra sitt val eftersom det finns så många faktorer att väga in.
Jag tänkte gå igenom några saker som kan påverka valet av bank. Det går givetvis inte att säga att du ska ha den ena eller den andra banken. Det är upp till dig. Jag kan inte heller göra en total jämförelse över alla och ha med alla fördelar och nackdelar samt alla priser. Det jag ska göra är dock att gå igenom en del faktorer som är viktiga och diskutera hur dessa faktorer kan påverka ditt val.
Du väljer din bank när du är ung och håller kvar vid den
Jag tänkte börja med att säga detta igen. Många får med sig en bank från sin uppväxt och de kanske då börjar använda den banken eftersom föräldrarna använder den. Det är logiskt eftersom de kan fixa ett kontokort till dig och sätta in pengar osv. Att du får samma bank som dina föräldrar är ju inget konstigt, när du är 14 år gammal t ex.
Dock är det inte så bra att bara behålla denna bank resten av livet bara för att du fick den med dig från föräldrarna. Du bör ta dig tid att utvärdera din bank och göra ett val utifrån vad du behöver och vad du tycker är bra, när du blir gammal nog att ta ansvar över dig själv och din ekonomi.
Därför tänker jag inte säga något mer om detta och bara konstatera att det är vanligt. Men ju längre tid som går och ju fler bra konkurrenter som finns till storbankerna, ju bättre spridning blir det mellan bankerna. Och eftersom det idag är lätt att byta bank (din nya bank hjälper dig normalt att fixa det mesta, flytta autogiron osv) så finns det inget skäl att stanna kvar hos en gammal bank som du inte gillar.
Bolån
Något som ofta påverkar val av bank är bolån. Idag är det inte speciellt ovanligt att man kollar runt hos olika banker och ser vad de kan erbjuda för ränta på bolånet. Eftersom bolånet står för en ganska viktig del av din privatekonomi och det kan finnas mycket pengar att spara över tid så är det också viktigt att göra ett bra val här.
Ofta kan ett byte av bank för bolån också innebära ett byte av bank helt och hållet. Många gillar att ha sina finanser samlade, t ex alla lån, konton, kort osv på samma ställe. Dessutom är det vanligt att bankerna erbjuder extra ränterabatt till dem som samlar allt hos dem. Om man har lönekonto, kort, sparande osv hos banken så ger de längre ränta på bolånet.
Om du letar efter en bank för ditt bolån, tänk på att det mycket väl kan bli att du blir helkund hos den banken. Det ska då vara en bank som har ett bra utbud och som du är nöjd med rakt av. De ska inte bara ha bra bolån utan bra tjänster i övrigt, annars kanske det blir jobbigt i längden.
Sparande och investeringar
Något som mycket väl kan påverka val av bank är ditt sparande. Detta framför allt om du gillar att spara i aktier eller fonder. Det kan skilja en hel del mellan bankerna när det gäller utbud av t ex fonder, vad courtaget kostar och hur smidigt det är att hantera sina investeringar etc.
Även sådant som hur överskådlig handelsplattformen är, vad man kan få för statistik och information om aktier och fonder och vilka typer av konton som man kan öppna (t ex om det går att ha ett ISK) kan påverka. Det har helt klart varit så att storbankerna har legat lite efter när det gäller såna här saker tidigare och därför har många som varit intresserade av aktier och fonder istället tittat på andra alternativ.
Här kan olika banker ha olika bra förutsättningar. Jag tycker personligen att det är viktigt att det finns ett bra fondutbud och att det är enkelt och smidigt att sköta sin handel. Också att man kan ha ett ISK, eftersom det är ett smidigt sätt att hantera sitt sparande. Jag har inte kollat upp exakt vad de olika bankerna erbjuder men jag vet att storbanker som t ex SEB inte har det bästa utbudet.
Nätbankerna som specialiserar sig på sparande
De som har fått allra mest kunder på detta vis är nätbankerna Avanza och Nordnet, som båda har stor fokus på investeringar och handel med aktier och fonder. De har haft de bästa utbuden av fonder (inte bara sina egna fonder eller utvalda fonder, utan näst intill alla) och även haft lågt courtage och riktigt bra verktyg för statistik och snygga översikter där man kan sköta om sina investeringar och få ut många bra siffror.
Från början var nätbankerna mest fokuserade på just dessa tjänster och hade inte alla banktjänster som de stora bankerna hade men de har under senaste åren börjat erbjuda fler andra tjänster. Dock kan det fortfarande saknas saker som vanliga större banker har. De har bolån men bara med speciella villkor och ovanligt låg belåningsgrad. De har inte heller egna kontokort / kreditkort osv.
Jag skulle säga att sparande och investeringar är ett perfekt område för att ha flera olika banker. Det var nog få förr i tiden som hade mer än en bank. Allt var samlat på samma ställe. Idag är det inte alls ovanligt att man har flera banker. Sen kan det vara en huvudbank och att man har vissa tjänster hos en annan bank.
Det är alltså inte en dum idé att välja en stor bank där du har t ex bolån, lönekonto, kort och sådant och att du sedan väljer en riktigt bra extra bank för ditt sparande. Själv har jag valt Avanza för detta ändamål. De har allt jag behöver och vill ha när det gäller aktier och fonder och man kan med fördel även flytta pensionssparande dit.
Sparkonto
Om du gillar att spara pengar på ett sparkonto snarare än i t ex aktier och fonder så vet du kanske också att det är lite lurigt att hitta ett bra sparkonto. Speciellt idag då reporäntan är negativ. Nästan inga banker har någon ränta på sina konton längre. Du får alltså ingen avkastning på dina pengar om de ligger på kontot. Inte ens om det är ett sparkonto.
För att kunna få lite avkastning behöver du hitta en bank som har lite bättre ränta. Detta klarar du oftast bäst på lite mindre nischbanker, som fokuserar på att ha bra sparkonton. De vanliga stora bankerna är inte speciellt bra på det. Frågan är dock om du har lust att flytta alla dina bankaffärer till en ny bank bara för att du vill utnyttja sparkontot på den banken?
Jag skulle säga att svaret på den frågan är nej. Och det behöver du inte heller göra. Precis som med sparandet behöver du egentligen inte byta bank utan helt enkelt skaffa en ytterligare bank. Det är inte så krångligt som det låter för du kommer inte utnyttja något mer än just sparkontot på den nya banken. Det går enkelt att föra över pengar med autogiro varje månad från en bank till en annan.
På så vis kan du välja en av alla de fullservicebanker som finns, som erbjuder alla banktjänster som du vill ha (och ett billigt bolån förhoppningsvis) samtidigt som du har ett sparande på sparkonto hos en bank med en ok sparränta. Nuförtiden är det så enkelt att bli kund och att synkronisera med andra konton osv, så det finns inga direkta nackdelar.