Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Lånevillkor - Bil

Billån är lån som är speciellt utformade för dig som ska köpa en bil. Detta gör att lite speciella villkor gäller för denna typen av lån. Här ska vi därför titta lite närmare på några sådana. Vi kommer här självklart inte att ta upp allt som gäller billån utan bara lite grundläggande villkor som brukar gälla. Det finns heller inget som säger att alla långivare lånar ut precis på detta viset varför du alltid ska kolla upp den tänkta långivaren innan ett lån söks. Här tittar vi som sagt var på billån men de flesta villkoren här går att föra över till exempelvis husvagnslån, husbilslån, båtlån osv.

Vem kan låna?

För att få låna pengar av något slag måste man ha en ekonomi som är tillräckligt god i långivarens ögon. Har man inte detta klaras inte kreditprövningen och då kommer inte en ansökan att godkännas. För billån gäller ganska standardkrav vilka är att långivaren måste vara myndig, skriven i Sverige och ha en fast inkomst. Hur stor denna inkomst behöver vara varierar dels på hur stort lån som önskas men även på vilken långivare som anlitas. Men att inkomsten bör ligga över 10 000 kr i månaden är standard. Finns det betalningsanmärkningar kan det vara svårt att låna några pengar.

Krav på fordonet

Eftersom bilen som köps ska vara säkerheten för lånet ställer långivarna krav på denna. Bilen får t ex normalt inte vara äldre än 12 år när hela lånet är återbetalat. Då löptiden på billån ofta ligger på maximalt 6-7 år kan det alltså vara svårt att låna pengar med längsta löptid om bilen är äldre än 5 år. Dock kan du köpa en 8 år gammal bil och betala av den på 4 år t ex. Det kan finnas undantag för detta med ålder på och bil. Ett sådant kan vara en bil som är gammal men har ett högt värde som rimligen inte kommer att gå ner med tiden. En Ferrari eller annan liknande skulle kunna vara en sådan bil. Långivarna ställer också ofta ett krav som säger att bilen ska vara helförsäkrad under hela låneperioden.

Försäljare

Ett vanligt krav är att bilen som köps ska köpas av en auktoriserad bilhandlare för att ett lån ska godkännas. Denna regel finns det dock ett antal undantag för där det går att köpa en bil av en privatperson och få ett lån för det. Då krävs det att man utför vissa åtgärder för att långivare ska acceptera den köpta bilen som säkerhet.

Kontantinsats

Billån sträcker sig vanligen till maximalt 80 % av inköpspriset. Detta gör att 20 % måste betalas i form av en kontantinsats. Denna summa kan man betala genom t ex en inbytesbil, sparade pengar eller ta ett annat lån.  Om pengar lånas för att betala en kontantinsats är det ett privatlån som sökes.

Lånebelopp

Hur mycket pengar som går att låna är starkt beroende av vilken bil som köps då den ju står som säkerhet för lånet. Vissa har en undre gräns som ligger på 50 000 kr medan andra långivare kan tänka sig att låna ut pengar till någon som köper en bil för så lite som 10 000 kr. Det finns ofta ett maximalt lånebelopp men detta brukar ligga på en sådan nivå att vi verkligen pratar om lyxbilar.

Säkerhet

Den köpta bilen kommer att står som säkerhet för lånet vilket för med sig några saker. Det positiva är att ränta kommer att bli lägre då långivaren kan vara tryggare i att få tillbaka sin pengar ifall återbetalningarna sköts.  Följs inte återbetalningsplanen kan nämligen långivaren kräva att bilen säljs för att betala tillbaka lånet till dem.

Eftersom bilen står som säkerhet så måste även lånet betalas tillbaka direkt ifall bilen säljs. För annars finns det ingen säkerhet längre för lånet.

Långivare som erbjuder Billån

Nedan finner du de långivare som erbjuder billån. Du kan se effektiv ränta, som är ett bra sätt att jämföra billån och även lite annan bra info. För mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.


Långivare Ränta Löptid Lånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -

Bäst privatlån just nu