Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Billån

Bilar är inte billiga att köpa vilket innebär att när en sådan ska köpas behöver man ofta låna pengar för att klara av finansieringen.  Här ska vi titta lite närmare på just billån och vad som gäller för ett sådant.

Lån med säkerhet

När du lånar pengar till en bil kommer du att använda bilen som säkerhet för stora delar av den totala kostnaden. Därför säger man att ett billån är ett lån med säkerhet ett annat känt lån med säkerhet är ett bolån. Eftersom det finns säkerhet är risken mindre för långivaren att låna ut pengar vilket är positivt för dig som låntagare.

Du kan nämligen räkna med att få en något lägre ränta ifall du tar ett billån än vad du hade fått om det varit ett privatlån. Att det blir mindre riskfyllt för långivare har med det faktumet att de kan kräva att bilen säljs och att pengarna från den försäljningen används för att betala tillbaka lånet. Detta om en långivare inte betalar tillbaka sitt lån som planerat dvs.

Hur fungerar ett billån?

Innan du köper en bil kollar du upp dina möjligheter att få låna pengar hos den långivaren som du önskar använda dig utav. Bilhandlarna brukar kunna hjälpa dig med en lösning men detta är inte något måste utan du kan själv vända dig till en långivare.

Du ska alltså kolla om du får låna pengar innan du köper en bil och inte efteråt. För du behöver inte äga någon bil ännu för att ansöka om ett billån utan du behöver bara ha bestämt dig för att köpa en. Du kommer då att få en viss del av summa som ett billån där bilen står som säkerhet. Belåningsgraden ligger ofta på maximalt 80 % av värdet. Att det finns 20 % över är för att långivaren vill ha en säkerhetsmarginal så att de får tillbaka sina pengar vid en försäljning av bilen. För normalt tappar ju bilar snabbt i värde.

Själva billånet är alltså som mest 80 % av kostnaden vilket innebär att det 20 % som återstår som måste betalas på något annat vis. Vanligt är då att lösa in en gammal bil för att täcka upp denna summa. Har man inte en gammal bil eller den inte har ett tillräckligt högt värde måste pengarna betalas på annat vis exempelvis genom sparade pengar eller ett privatlån.

Löptiden på ett billån är inte jättelång då bilar tappar i värde med tiden varför en långivare inte vill ha dem som säkerhet efter tag längre. Därför ligger ofta löptiden på 6-7 år som mest.

Långivare som erbjuder Billån

Nedan finner du de långivare som erbjuder billån. Du kan se effektiv ränta, som är ett bra sätt att jämföra billån och även lite annan bra info. För mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.


Långivare Ränta Löptid Lånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -

Bäst privatlån just nu