Redan innan pandemin bröt ut så var vi på väg mot en tid av låga räntor och efter den ekonomiska krisen som har följt nu har det inte på något vis blivit troligare att räntorna skulle höjas de närmaste åren. Det ser därför ut att bli minst lika lugnt med boräntor och annat under flera år, varför man kan sitta lugnt i båten.
Riksbanken har valt att inte sänka reporäntan något mer under krisen då de inte tror att det skulle göra saken bättre, vilket nog kan stämma. Men de kommer så klart inte heller att föreslå några höjningar i detta tuffa läge. Nu när vi står inför flera år av svag ekonomi blir det viktigt att hålla räntan låg och att stimulera ekonomin på olika vis.
Även om pandemin slog till i år och de negativa effekterna kanske till ganska stor del har hunnit försvinna tills nästa år så får vi trots allt räkna med att det kommer att bli klart sämre 2021 och troligen även 2022. Det är många effekter som blir fördröjda och många drar på sig förluster och skulder nu som måste jobbas tillbaka senare.
Utöver att vi redan från början, som jag skrev tidigare, räknat med låga räntor i ett par år framöver och långsamma höjningar av reporäntan så läggs alltså dessa saker ovanpå och gör att Riksbanken måste göra prognosen ännu lite mer försiktig. Det är väldigt svårt att tro annat än att vi kommer att ha räntor runt samma nivåer som idag även om tre år.
Bolån och sparkonton etc
När det gäller bolån så kan vi konstatera att räntorna är fortsatt låga framöver och att inte mycket lär hända på den fronten. Vi kan räkna med låg ränta både på lån med rörlig ränta och bunden ränta.
Vi har under de senaste åren kunnat se att boräntorna slitit sig aningen från reporäntan och att det nu har varit lite högre listräntor men om man tittar på jämförelseräntorna så kan man se att de ligger kvar på i princip samma som tidigare. Detta trots att listräntorna har gått upp med flera tiondels procentenheter.
Det betyder att räntorna fortfarande är låga men att man ska komma ihåg att förhandla och pruta på sitt bolån, för att inte riskera att få en onödigt hög ränta. Dessutom ska man se till att ränterabatten som man skaffade sig tidigare fortfarande är konkurrenskraftig. Det kan mycket väl tänkas att t ex 0,6 procentenheters rabatt som tidigare var ganska bra nu plötsligt är ganska dålig och att du istället bör ligga på 1 procents rabatt.
Hör dig för med din bank och kolla med några andra banker och få förslag på vad din ränta skulle kunna hamna på, så vet du vad som är rimligt. Det kan gå fint att spara ett antal tusenlappar per år på detta vis.
Ett andra tips är dessutom att man ska komma ihåg att räntorna inte kommer att vara så här låga i all evighet, även om det kan verka som att det blir så. Tids nog går de upp, så det gäller att man är redo med lite marginaler i sin ekonomi, som klarar av högre räntor. Spara gärna pengar varje månad nu när det är “billigt” med bolån och lägg i en räntebuffert till den dagen det blir dyrare.
Sparkonton fortsatt usla för sparande
Eftersom räntan ligger så lågt och det knappt är någon ränta på sparkonton längre så är detta ett dåligt ställe att spara på. Man får knappt någon avkastning. Givetvis känns det kanske lite läskigt att investera på börsen när man precis har sett ett stort börsras och mycket tumult på börsen, men det hela pekar mot bättre tider nu.
De som varit lite aktiva under krisen har kunnat göra mycket pengar genom att investera på botten och sedan kamma hem ordentliga vinster när bolagen återhämtade sig efter COVID-19. Givetvis är det inte lika enkelt att följa med på detta som passiv sparare men med ett kontinuerligt månadssparande så får man ganska bra utdelning. Det är alltså fortfarande en bra idé att lägga pengarna i aktier eller fonder för bättre avkastning.
Pengar som ligger på sparkontot kommer att vara döda i vattnet så att säga och inte generera knappt någon avkastning under många år framöver. På kontot ska man ha pengar som man inte vill riskera, buffertpengar som man vill ha tillgång till snabbt osv. I övrigt föreslår jag att man ändå siktar på aktiefonder / indexfonder eller något sådant.