Det krävdes minst sagt många vändor i olika instanser innan det verkligen gick igenom med detta krav på amortering. Därför ska jag här nu snabbt försöka förklara vad som gäller.
Kan ju börja med att säga att jag personligen är ganska nöjd att det har kommit ett krav som detta då jag allmänt anser att man ska amortera på lån. Visst kan en bostad gå upp i värde osv och att det därmed vid en försäljning hade varit onödigt att amortera. Men det känns lite dumt att förutsätta sådant, bostaden kan ju faktiskt tappa i värde vilket skulle vara jobbigt för väldigt många.
Alltså bättre att minska riskerna och amortera ner bolånet till en lägre nivå iaf. Sen ska vi även komma ihåg att det är en form av sparande till säker ränta att amortera. Jämfört med att t ex spekulera pengarna i aktier som är ett sparande med potentiell stor vinst men även risk för förlust av pengar.
Vem måste amortera?
Bostadslån som är tagna efter 1 juni ska amorteras är grundinställningen. Detta innebär att gamla lån inte påverkas av de nya reglerna. För att det ska finnas ett tvång om amortering ska även lånet vara över 50 % av bostadens värde.
Vill du byta bank till någon som erbjuder lägre ränta kommer detta inte att påverka ditt lån. Utökar du dock ditt lån hos samma långivare eller en ny så måste du amortera om du hamnar över gränsen på 50 %. Antingen då att amortera som vanligt enligt tanken som jag kommer till i nästa punkt eller så kan du betala tillbaka tilläggslånet på maximalt 10 år. Vilket alternativ som passar bäst avgör du och din långivare.
Hur mycket ska man amortera?
Fortfarande finns det en gräns för bottenlån på maximalt 85 % och amorteringskravet ligger på allt över 50 %. Sedan är det uppdelat i två olika nivåer beroende på hur stort bottenlånet är. Mellan 85 och 70 % ska 2 % av lånet amorteras minst per år. Under 70 och ner till 50 procent måste minst 1 % amorteras varje år.
Kort innebär det att ett bottenlån på 2 000 000 kronor behöver amorteras med minst 40 000 kr per år tills dess att 70 % är uppnått och efter det med 20 000 kr per år. Vi talar alltså om 3 333 eller 1 666 kr per månad. Sen får man självklart räkna om detta beroende på storlek av lånet.
Omvärdera en bostad
Vart femte år kan du omvärdera din bostad och skulle då värdet ha gått upp så att du antingen passerar 70 eller 50 gränsen betyder detta att kravet kan ändras. Vill du sänka takten för amorteringen och du tror att bostaden har ändrat i värdet åt det positiva hållet kan det alltså vara värt att göra en ny värdering.
Det ska även sägas att det går att göra omvärdering oftare men då förutsätts att något markant har hänt med huset. Skulle du t ex ha renoverat stora delar av huset, byggt om vinden till ett sovrum eller lagt på en ny våning kan det räknas. Bara att fixa om köket t ex är inte tillräckligt även om det skulle kunna ändra värdet.
Kan man slippa amortera?
Kravet är tänkt att hjälpa inte stjälpa vilket gör att det finns en del undantag. Exempel på sådana är sjukdom, arbetslöshet, dödsfall och skilsmässa. Det ska vara en situation som man inte kan förutse som påverkar möjligheterna att amortera. Varje fall kommer då att granskas för sig så det är omöjligt att säga på förhand vem som slipper och vem som inte gör det.