Okej vi får väl erkänna att norrmännen är bättre än oss på att åka skidor även om de säkert fuskar där på något vis. Skulle inte förvåna mig ifall de har små motorer på sina skidor eller något annat liknande. Vi får väl nöja oss med att vara allmänt bättre när det gäller det mesta utom att hitta olja väldigt orättvist. Men frågan här är ifall det skiljer något om man vill låna pengar i Norge eller Sverige i form av privatlån.
Norrmännen kallar tydligen sitt privatlån för forbrukslån vilket faktiskt kan vara ett litet bättre ord för att beskriva det hela. I Sverige brukar vi tala om privatlån eller blancolån, visst ser man ibland konsumtionslån vilket borde motsvara forbrukslån men det är inte alls lika vanligt. Genom att ha ett namn av detta slag så visar man ju faktiskt lite mer vad som gäller. Ordet blancolån t ex säger ju egentligen inte alls speciellt mycket.
Tittar man lite på lånet så verkar det faktiskt vara hyfsat lika, det känns mest som att några långivare i Norge lånar ut lite mindre än de vanliga 350 000 kronorna som gäller här. Vi brukar även ha en löptid som sträcker sig till 12 år medan man i grannlandet ganska enkelt hittar långivare som erbjuder 15 år som löptid.
Det verkar även vara lite skillnader när det gäller hur mycket pengar du måste tjäna som vill låna. Vad jag hittade i mina undersökningar så var det inte ovanligt med inkomstkrav på 200 000 norska kronor per år.
Något som ju är klart mer än kravet som oftast ställs här i Sverige på 10 000 kr i månaden vilket ju ”bara” är 120 000 kr. Sen som alltid är detta ju grundkrav och det finns ju inget som säger att du absolut får låna om du har 10 000 kr i lön.
Något som tydligen är populärt i Norge bland långivarna på samma sätt som här är att göra reklam för att man får pengarna till sig snabbt. Om jag har fattat rätt så betyder deras uttryck lån på dagen typ att man kan få pengarna redan samma dag. Något som vi svenskar också gillar varför många långivare har börjat med Bank-ID och andra sätt att identifiera sig som låntagare för att på så vis slippa brev som ska skrivas under.
Om det är något som skiljer mycket så är det räntorna. Vi har här i vårt land klart lägre räntenivåer än de där oljeborrarna. Kollar man t ex Nordea i de två länderna så skiljer det nästan 7 % i den nominella räntan vilket man får säga är ganska mycket. Vi får verkligen hoppas att räntenivåerna i Sverige inte går upp snabbt till en sådan nivå då många skulle få stora problem med detta.