Vi är nu mitt inne i en tuff period, med stora problem för ekonomin och stödpaket som flyger omkring lite överallt. Det är helt klart att många företag påverkas negativt av viruset och de åtgärder som länder runt om i världen vidtar för att minska smittspridningen.
Många branscher lider och vissa extra mycket som handel, resor / flygresor, hotell och restaurang. Men även många andra företag får lida – allt från frisörer till taxi till konsulter och musiker. Frågan är om lånebranschen påverkas negativt?
Vi kan givetvis gissa att bankerna kan få en del motgångar och gå dåligt under en period, men det är egentligen inte vad jag funderar på utan jag undrar mer över lånebranschen i allmänhet. Alla vanliga långivare, låneförmedlare och små kreditgivare som lånar ut pengar och inte har andra banktjänster. Hur blir det med dem?
Den stora frågan är väl egentligen ifall folk kommer att låna mindre nu och framöver. Kommer vi att dra ner på konsumtionslån eftersom att tiderna är oroliga, ekonomin är sämre och vi hellre vill ta det säkra före det osäkra? Eller kommer vi att behöva lån framöver också, om än mer för att klara vår försämrade ekonomi än för att t ex renovera eller köpa en ny bil / tv?
Jag har tidigare spekulerat i att en viss typ av lån, den som handlar mer om konsumtion, nöjen, resor och onödigt köpande kommer att bli färre medan andra typer av lån kan bli vanligare istället. Det som då kan tänkas gå upp är sådana lån som man tar för att klara sin ekonomi, för att klara en minskad inkomst eller någon slags kreditlina som buffert, som klarar av perioder där pengarna kan sina.
Det innebär med andra ord att jag spår att lånen som tas framöver kan tas av, inte nödvändigtvis sämre skäl, då det på sätt och vis är bättre att låna till något sådant viktigt än till en resa t ex, men av mindre angenäma skäl. Vi lånar för att klara ekonomin och inte för att vi vill göra något extra skoj.
Kommer långivare att drabbas som andra företag?
Frågan är lite om lånemarknaden kommer att påverkas negativt totalt och i så fall hur mycket. Samt vilka typer av lån som kommer att ta mest stryk. Ifall bostadsmarknaden blir sämre kan det bli lite färre bolån, men samtidigt är de som erbjuder denna typ av lån lite större och mer stabila och klarar sig ofta ändå.
Dessutom kommer det ändå alltid köpas och säljas bostäder och det kommer nog inte bli någon enorm skillnad för bolånen på lite sikt. Det är nog snarare andra typer av lån som vi kan titta på för att se större förändringar. Lån till bil kan givetvis påverkas men även andra mellanstora lån, som skulle ha gått till konsumtion.
Hur det blir med smålån och snabblån är lite svårt att veta då dessa lån ibland används till konsumtion, t ex en jacka, och i andra fall används för att rädda månadens ekonomi. Det ser dock ut som att många långivare rustar för en sämre period och det kan säkert tänkas att det också kommer att bli lite jobbigare för många.
Redan nu verkar en del långivare stänga ner marknadsföring, ändra sin produkt eller vidta åtgärder inför vad som kan vara en jobbig period. Även om lån kanske inte är den uppenbara förloraren vid den här ekonomiska krisen (och andra blir säkerligen också klart större offer) så är det få branscher som klarar sig undan.
Räntan framöver
När det gäller räntan så kommer det förmodligen inte att hända så mycket de närmaste åren. Det som vi framför allt undrar över är om det kommer att bli högre räntor men i en sån här situation är det inte speciellt troligt. Det är ingen bra lösning att komma med räntehöjningar under en kris eller en möjlig lågkonjunktur och med tanke på att det inte ens var Riksbankens plan från början att höja räntorna mer än väldigt långsamt, så är det ganska långt borta nu.
Det finns klart större chans att vi får minusränta i så fall. Dock har Stefan Ingves och Riksbanken ganska nyligen sagt att de inte tycker att minusränta skulle vara en speciellt bra stimulans i dagsläget heller. Det är enligt dem inte något som skulle hjälpa situationen just nu, så de gör vad de kan och vad de tror kommer att göra skillnad.
Vi kan alltså även framöver tänka oss riktigt låga räntor runt nollan och det finns inget speciellt bra skäl att välja att binda sitt bolån istället för att köra rörligt. Det kan vara något för dem som har som minst marginaler i ekonomin, för att få bättre koll på vad som ska ut varje månad, men med tanke på läget så är det ganska troligt att även den rörliga räntan kommer att ligga fast på nuvarande nivå i flera år till.