När det gäller amorteringen av ett taget bolån har du ofta flera olika alternativ att väja mellan. Dessa kan vara allt från att inte amortera alls till att du amorterar i rask takt eller t o m betalar tillbaka hela lånet vid ett tillfälle om du så önskar. Vilka alternativ du har styrs dels av din långivares önskemål, dina önskemål och hur din ekonomi ser ut.
Det vi här tar upp är bottenlånet som är den största delen av bolånet och även den där bostaden står som säkerhet. Amorteringen för ett topplån följer andra regler vilket t ex innebär att det normalt ska återbetalas mycket snabbare än bottenlånet.
Har du en stark ekonomi kommer det troligen inte att vara några problem att amortera lånet på lång tid om du så önskar. Detta då långivaren tjänar mer pengar på dig desto större lån som du har hos dem och ju längre tid det tar för dig att återbetala det. Ser de då att du är i en bra ekonomisk situation är detta en bra lösning för dem.
Är du inte i en lika stark position är det möjligt att långivaren önskar att du amorterar lite mer för att visa att du klarar av ditt lån. Dock behöver du aldrig oroa dig för att behöva betala tillbaka ett bolån på väldigt kort tid. Detta skulle helt enkelt inte fungera då månadskostnaden skulle bli alldeles för hög. Ett vanligt bolån har vanligen en återbetalningstid på 30 – 50 år, ibland kan det vara längre än så.
Vidare kan självklart långivaren själv ha andra önskemål som styrs av den praxisen som används inom just det företaget.
Bolån som överstiger 70 % av bostadens värde ska amorteras
Det har diskuterats mycket hur man ska göra för att minska riskerna med privatpersoners skuldsättning och ett problem har varit att folk är för dåliga på att amortera på sina bolån. Av detta skäl sa man ganska nyligen att regler skall införas som säger att så länge ditt bolån överstiger 70 % av värdet på bostaden så måste du amortera.
Du ska då i vanliga fall hålla en hyfsat bra amorteringstakt och bankerna kan t ex ha krav på att du amorterar konstant på belopp som ligger över 70 % under en period på som mest 15 år. I skrivande stund är dessa regler inte helt fastställda utan beräknas komma framöver. Många banker har redan nu börjat skriva ut sina egna krav i förberedelse inför detta men en del väljer att vänta.
Kolla gärna upp vad den bank som du väljer har för regler angående amortering. Det är dock rekommenderat att du alltid amorterar på ditt bolån. Att inte göra några avbetalningar innebär att du bara betalar ränta på lånet, men lånet storlek krymper inte heller. Det innebär en större risk. Amorteringen är inte en kostnad utan ska ses som en investering – eftersom den leder till att du får längre räntekostnader framöver – så även om du får betala mer varje månad så blir det mindre att betala totalt.
Din ekonomi spelar in när du väljer amorteringstakt
Vad du själv önskar spelar också in när du väljer amorteringstakt då det gäller att hitta en nivå som du känner dig trygg med att betala varje månad men som samtidigt är så pass stor att lånet betalas tillbaka inom rimlig tid.
Det är alltid viktigt att försöka ha en viss balans mellan hur mycket du kan betala varje månad och den totala kostnaden för lånet. Ju längre återbetalningstid du väljer, ju mer får du betala totalt för ditt bolån.
Samtidigt innebär en kortare återbetalningstid att du få en högre månadskostnad och det finns givetvis gränser för hur mycket pengar man har att lägga på sin amortering varje månad när man även har andra kostnader att ta hänsyn till. Löptider på upp till 50 år är inte alls ovanligt för bolån så du behöver inte känna att du måste välja en kortare återbetalning bara för att det skulle vara lite billigare. Bolånet är en grundläggande del av privatekonomin för folk som äger en bostad så var inte orolig för att låta lånet finnas där så länge som det behövs.
Hur ska man göra med amorteringen?
Det finns inte ett svar som är rätt eller fel när det gäller amortering utan det är mycket vad du själv tycker som spelar in i det hela. En amortering ska ses som en investering och avkastningen du får är lika stor som räntan du annars skulle ha betalat på lånet. Ju lägre räntan står ju mindre pengar kan man säga att du tjänar på att amortera, men även om räntan är låg idag kan den vara hög ganska snart framöver, så det finns alltid skäl att amortera.
Har du utrymme i din ekonomi för att amortera eller spara pengar får du välja vad du tycker är bäst. Sparande i form av aktier, fonder osv är rent historiskt bättre när det gäller avkastning än att amortera av sina lån. Men samtidigt finns det alltid en risk att dina investerade pengar inte alls ökar i värde, de kanske ligger stilla eller till och med minskar, och då hade det varit bättre att amortera. Denna avvägning måste du själv göra.
När det gäller själva bottenlånet är formeln ganska enkel när det gäller inverkan som amortering har på kostnaden. En snabb amorteringstakt innebär att du får en högre månadskostnad men att lånet totalt blir billigare. En långsam amorteringstakt blir då alltså tvärtom med en låg månadskostnad men högre totalpris.
Om vi skulle tipsa om något är det att åtminstone amortera av en del på lånet. Kanske är detta bara tusen kronor i månaden och att du investerar tusen kronor i annat sparande. Bankerna är själva inte så snabba på att rekommendera att du amorterar eftersom de tjänar pengar på att du inte betalar av på ditt lån, men de flesta som är kunniga säger att det är en fördel att amortera. Det är inte bara bra för dig utan även för den svenska ekonomins risknivå.