Förr i tiden var 350 000 kr det vanligaste maxtaket för hur mycket man kunde låna i form av ett privatlån / blancolån. Och med förr i tiden så menar jag inte för jättelänge sedan utan för kanske 10 år sedan. Men något har ändrats sedan dess och nu är det många som erbjuder klart högre belopp.
Idag är det inte ovanligt med långivare som lånar ut antingen 500 000 eller 600 000 kr. Det är ett bra steg upp från den tidigare gränsen. Först kom några få långivare med en ökning till 500 000 kr som t ex Bank Norwegian och några andra och efter hand har fler och fler anslutit till skaran som erbjuder högre lånebelopp.
De stora bankerna har dock varit lite olika bra på att hänga med i den här utvecklingen. SEB ligger kvar på 350 000 kr som mest. Handelsbanken har ett privatlån upp till bara 150 000 kr eller så får man hitta en individuell lösning med dem, med minst två låntagare. Nordea och Swedbank däremot har nu börjat erbjuda lån på upp till 500 000 kr.
Just 500 000 kr verkar vara den nya mer allmänt accepterade nivån där ganska många banker har lagt sig, t ex ICA Banken, Swedbank, Nordea, Lendify och Lån & Spar Bank. Vill man upp till lån 600 000 kr så handlar det om några få långivare där Bank Norwegian återigen ligger i framkant.
Vanligt att låna 500 000 kr eller mer?
Även om det nu för tiden går att låna 500 000 kr och mer så är detta inte de vanligaste lånebeloppen. Det är klart vanligare med lite lägre lånebelopp och folk är oftare ute efter t ex 50 – 200 000 kr än de riktigt stora beloppen.
Nu när det är möjligt att låna högre belopp finns det givetvis de som utnyttjar detta men man ska gärna ha en bra ränta för att ett sådant lån ska vara vettigt. Det kan bli ganska dyrt att låna om räntan inte är ner mot de lägre delarna av räntespannet. Har man 5 procent ränta är det klart lugnare än om man får t ex 15 procent.
Om man dessutom ska återbetala lånet inom en vettig tid så blir det man ska betala in totalt per månad (ränta plus amortering) ganska mycket. Ett lån på 500 000 kr med återbetalningstid på 8 år och 5 procent årsränta innebär en månadskostnad (inkl. amorteringen) på hela 7 291 kr. Skulle räntan vara 10 procent istället så skulle det bli 9 375 kr istället.
Det är alltså mycket pengar som ska ut varje månad om man tar ett sådant stort lån, om man inte kan få en återbetalningstid på längre tid, t ex 15 år. Då sjunker amorteringen per månad men den totala räntekostnaden för lånet kommer att gå upp eftersom du lånar pengarna under en lång tid och betalar ränta under den perioden.
När man lånar större belopp
Långt ifrån alla har givetvis ekonomi för att bara slänga ut 7000 kr eller mer varje månad på ett privatlån. Därmed kanske det endast är i vissa lite mer specifika lägen som denna typ av lån blir aktuellt.
Min gissning är att det är vanligast att sådana större lån används till t ex bilköp, då man använder ett blancolån till bilköp istället för ett billån där bilen är säkerhet. Alternativt renoveringar och liknande i de fall man inte kunde belåna bostaden ytterligare.
Kanske i vissa fall för att låna till kontantinsats eller överbryggningslån och sådant, när man behöver lite extra hjälp vid sitt bostadsköp. I fallen ovan kan man se varför det kan behövas ett stort lån och då får man förhoppningsvis också en lägre ränta, så att det blir överkomligt.
Oavsett vad man lånar till ska man alltid tänka på att ett privatlån / lån utan säkerhet blir lite dyrare när man ska låna större belopp. Det blir då allt viktigare att få en så låg ränta som möjligt så man ska kolla att man verkligen får en konkurrenskraftig ränta. Man ska även fundera igenom och planera sitt lån så att man vet att man har råd med amortering och räntekostnader på längre sikt.