När du ska låna pengar är det normala kravet att det finns en inkomst. Detta är inte speciellt konstigt då en långivare självklart vill att du ska ha pengar till att betala ränta och amortera på lånet. Har du inga pengar som kommer in har du ju heller troligen ingen möjlighet att betala på lånet vilket både skapar problem för dig och långivaren.
Ser man tillbaka lite i tiden var det i princip helt omöjligt att låna pengar ifall du inte hade en fast inkomst, något som har ändrats lite på senare tid. Hela anledningen till detta är att många arbetsformer som finns inte räknas som en fast anställning. Om en person har många tillfälliga anställningar eller har en projektinställning kommer detta t ex inte att räknas som en fast anställning.
Andra långivare
Det troliga är att du får söka lån hos en lite mindre känd långivare då de stora bankerna normalt är de som är hårdast när det gäller kravet på en fast anställning. Sen är det mycket viktigt att komma ihåg att det fortfarande inte finns några garantier för att du får låna pengar även om långivaren officiellt säger att de lånar ut till personer som saknar den där fasta årsinkomsten.
En kreditprövning kommer att utföras och det är svaret från denna som bestämmer ifall du får låna några pengar eller ej. Det gäller alltså fortfarande att ha en ekonomi som är under kontroll osv för att en ansökan ska kunna gå igenom ifall kreditprövningen utförs på ett korrekt sätt.
Medlåntagare
En sak som kan hjälpa dig att låna är ifall du har en medlåntagare. Detta är helt enkelt en annan person som du lånar pengarna tillsammans med. Är det två personer som lånar ökar chanserna i långivarens ögon att de får tillbaka sina pengar vilket även gör chanserna att ansökan godkänns större.
Oavsett ifall det bara är du som sedan betalar tillbaka på lånet eller ej har denna person lika stort ansvar för skulden, skulle du alltså inte betala tillbaka på lånet kommer långivaren att kräva pengar av denna person.
En medlåntagare kan egentligen vara vem som helst men vanligt är en familjemedlem eller partner. Viktigt är att vara medveten om vilka krav som ställs på en person som är medlåntagare. Den personen ska vara medveten om att den har ett lika stort ansvar för lånet som du själv har och skulle det t ex vara en partner och ni sedan delar på er så finns detta ansvar fortfarande kvar.