Den 5:e september kom nya beslutet om reporäntan. Den lämnades då oförändrat på -0,25 procent. Planen sedan tidigare har varit att sakta men säkert börja höja räntan varje år tills vi når en mer normal nivå. Det verkar dock som att planen kan behöva revideras en aning.
Planen på att höja reporäntan kan grusas av olika faktorer såsom osäkerhet i omvärlden (Trumps handelskrig och andra uttalanden), Brexit och allmän risk för lågkonjunktur i både Sverige och USA. Fed (Amerikanska centralbanken Federal Reserve) sänkte precis sin styrränta vilket går emot tanken att höja i Sverige.
De flesta ekonomer som följer utvecklingen i både Sverige och resten av världen har hela tiden trott att Riksbanken måste tänka om och stoppa sina planer på höjningar, just eftersom det är ett så pass osäkert och dåligt läge i världen. Det är helt enkelt risk för sämre tider och att höja räntan precis när dessa problem börjar hopa sig blir dålig timing.
Kan Riksbanken ändå höja räntan i år?
Riksbanken sa dock i sitt senaste beslut att de fortfarande räknar med att höja räntan enligt plan i slutet på året. Detta förvånade många då det verkligen känns som att det är ett osäkert läge och med tanke på hur försiktiga Riksbanken tidigare har varit går det lite emot deras egna principer.
Arbetslösheten i Sverige har inte direkt visat på några bra siffror den senaste tiden och det har funnits indikationer på att vi kan vara på väg in i en lågkonjuktur, så det kan bli sämre tider framöver.
Då behöver stimulans, t ex i form av låga räntor. Riksbanken säger i och för sig att de kommer att anpassa penningpolitiken till konjunkturutvecklingen men frågan är om de på allvar tror att det blir läge att höja räntan i slutet på året, trots allt som är på gång.
De ekonomer som spekulerar i ämnet tror att det ändå inte kommer att bli någon höjning i december, även om det är vad man har flaggat för. Det är helt enkelt för många saker som pekar åt motsatt håll, så en höjning vore riskabel. Speciellt nu när Fed även har sänkt räntan och kan tänkas sänka den ännu mer framöver.
Vad betyder räntebeskedet för oss med lån?
I grund och botten säger inte detta räntebesked i sig jättemycket men med tanke på hur situationen ser ut i Sverige och globalt så verkar det helt klart bli en lång tid framöver med låga räntor. Det är inte troligt att Riksbanken kommer höja räntan avsevärt på många år.
Även om de skulle genomföra en höjning till i december (som ju de flesta nu anser mindre troligt) så kommer det i sig inte att påverka räntorna på t ex bolån så värst mycket att man behöver vara orolig. På sikt kommer räntorna ändå vara låga och det är i de flesta fall fortsatt bra att ha rörlig ränta på bolånet.
Om du hittar ett riktigt bra erbjudande på bundet lån (kan komma specialerbjudanden osv ibland, som till och med kan vara lägre än snitträntorna för rörligt) så kan det givetvis alltid vara värt att överväga att binda lånet. Speciellt då om man tänker sig att man bor kvar i samma bostad under hela lånets bindningstid.
Nackdelen med att binda sitt bolån brukar ju vara att det är dyrare än rörligt plus att man är mindre flexibel och t ex inte kan byta bank så lätt eller byta bostad utan att krångla lite. Men om räntan på bundet lån i t ex fem år är lägre än vad du betalar för rörligt nu så är ju ena argumentet redan bortblåst. Om du inte har något problem med att vara upplåst så kan du kanske spara lite pengar.