När man söker ett bolån har man ofta valet att även teckna ett bolåneskydd för detta lån. Ett bolåneskydd är enkelt sammanfattat en försäkring som går in och hjälper till ifall vissa villkor uppfylls. Det går inte att säga om man alltid bör skaffa ett bolåneskydd eller ej för det är din ekonomiska situation som styr det hela och hur du själv värderar den extra tryggheten.
Fördelen med ett bolåneskydd är att du får en större säkerhet men samtidigt kostar försäkringen pengar så som alla andra försäkringar. Du måste alltså precis som med vanliga försäkringar väga fördelarna mot att du måste betala extra pengar. I vissa fall kanske du känner att det är värt det och i andra fall kan du konstatera att det inte behövs.
Vad täcker ett bolåneskydd?
Denna typ av försäkring är uppdelad i två olika delar. Vissa långivare erbjuder ett alternativ där du kan teckna en del av försäkringen men strunta i den andra delen. Andra långivare erbjuder inte detta val utan där är ingår bägge delarna i försäkringen.
Arbetsförmåga och arbetslöshet – Denna del av försäkringen hjälper dig ifall du skulle förlora ditt jobb eller blir arbetsoförmögen av annan anledning så som skada eller sjukdom. Den summa som du har valt att försäkra dig för kommer att betalas ut för att klara kostnaderna för bolånet under tiden du saknar arbete eller är arbetsoförmögen. Denna del av försäkringen sträcker sig vanligen tills dess att du är 65 år gammal.
Livskydd – Om försäkringstagaren avlider under tiden som ett bolåneskydd finns kommer försäkringen att lösa ut hela lånet eller delar av lånet enligt försäkringsvillkoren. Denna del gäller tills dess att försäkringstagaren är 75 år. Det gör att du slipper lämna efter dig ett bolån till dina nära och kära ifall du skulle dö.
Vad krävs för att få teckna försäkringen?
Villkoren kan som så mycket annat variera från långivare till långivare men för att ge dig en uppfattning om hur villkoren ofta ser ut ska vi här lista några vanliga sådana.
- Måste vara minst 18 år gammal men inte ännu fyllt 60 år.
- Folkbokförd i Sverige.
- Ha ett bolån hos den långivare du vill försäkra dig hos.
- Vara fullt arbetsför. Detta innebär att du måste ha ett arbete och inte vara sjukskriven. Bra att veta är att det också ofta krävs att du har haft försäkringen i 150 dagar om du ska få ut några pengar ifall du blir uppsagd. Anledningen till detta är att man inte ska kunna ta ut denna typ av försäkring när man redan vet att en uppsägning är på väg.
- Inte ha vetskap om sjukdom. Du får givetvis inte veta att du är sjuk redan när du tecknar försäkringen. Du ska har haft försäkringen i 30 dagar innan den gäller för sjukdom. Att det är klart kortare här än vid uppsägning beror på att man ju sällan i förväg vet när man kommer bli sjuk.
- Du får heller inte ha varit arbetsoförmögen under någon längre tid de senaste sex månaderna. Har du precis kommit tillbaka från en längre tids sjukskrivning t ex måste du vänta ett tag innan möjligheten att teckna försäkringen finns.
Vad kostar det?
Det är omöjligt att säga exakt vad en försäkring av detta slag kommer att kosta. Men lite generellt kan man säga att om du vill försäkra en kostnad av 1 000 kr per månad mot sjukdom kommer detta att kosta under 50 kr per månad. Vill du försäkra dig för 15 000 kr per månad kostar detta runt 600 kr per månad.
När det gäller livsskydd kommer åldersfaktorn spela in en del också. Är man ung och vill försäkra 900 000 kr kostar detta runt 100 kr per månad. Men om du är äldre kan det kosta över 1 000 kr per månad. Av detta skäl kanske det inte är värt att skaffa en försäkring på samma vis för äldre, men det är en avvägning man får göra om man tycker det kan vara värt pengarna.
Ska man teckna bolåneskydd eller skippa det?
Den ständiga frågan är givetvis om man ska ha en försäkring eller inte. Det brukar vara samma sak med alla försäkringar. Vanligen brukar man känna att man betala en massa pengar för ingenting tills den dag man behöver utnyttja försäkringen. Den dagen är man glad att man har den. Det är likadant med låneskydd.
Vi kan som sagt inte säga att du ska göra på ett eller annat vis här. Det handlar helt enkelt om att väga risken mot kostnaden. Det är till stor del en fråga om pengar. Att skaffa bolåneskydd kostar pengar och du får försöka väga den ökade månadskostnaden mot hur mycket extra säkerhet du skaffar dig.
Om du känner att du har råd att lägga de extra pengarna utan att du tänjer för mycket på din budget varje månad så kan detta vara något att fundera på. Ifall du skulle bli sjuk eller arbetslös kan det snabbt bli svårt att sköta betalningarna, då man har mindre inkomster. Då kan bolåneskydd vara en räddare i nöden. Alternativet är helt enkelt att ha en bra buffert så att man har mycket pengar sparade för oväntade ekonomiska förändringar, så att man har råd att betala lån och andra kostnader även om man skulle få lägre inkomster eller råka ut för oväntade utgifter.