Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Rörlig ränta

När du lånar pengar är det viktigt att veta vilken typ av ränta du har. På exempelvis bolån går det att välja mellan att binda ränta och har den rörlig. För andra typer av lån är det vanligt att räntan antingen är bunden eller rörlig och du har inget att säga till om. Oavsett är det viktigt att veta vad skillnaden är mellan de olika typerna.

Vad är rörlig ränta?

Det korta svaret på detta är att en rörlig ränta är en ränta som hela tiden förändras. Beroende på hur ekonomin på det stora hela går kommer räntan att antingen gå uppåt eller nedåt. Detta jämfört med en bunden ränta som hela tiden kommer att ligga på samma nivå oavsett vad som händer under bindningstiden.

Sedan ska sägas att rörlig ränta inte är helt rörlig egentligen heller. Tittar man på bolån så är det som kallas för rörlig ränta egentligen en ränta som är bunden på 3 månader. Det är alltså bara var tredje månad som räntan kommer att ändras.

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta

Ser man det ur ett historiskt perspektiv har det varit billigare med rörlig ränta än en fast sådan. Sedan finns det inga garantier för att detta alltid är så. Om t ex räntorna har legat på en mycket låg nivå kan det vara mer ekonomiskt att binda upp räntan på ett antal år framåt i tiden än att ha den rörlig. Det är ju svårt att säga vad som händer om 5 år eller något sådant. Men kollar man tillbaka i tiden är det alltså billigare med rörlig ränta.

Det du dock inte får med en rörlig ränta som en bunden ger är trygghet. Det är tryggare att veta att du varje månad ska betala X antal kronor i ränta för dina lån. För ett bundet lån vet du ju exakt vad du ska betala under hela bindningstiden vilket inte alls gäller för rörliga lån. Detta för med sig att det ofta är en bra idé att ha iaf delar av lånet bundet ifall du inte har stora marginaler i ekonomin. Har du istället ganska gott om pengar över varje månad kan det mycket väl vara värt att ta en lite större risk och på detta vis troligen spara in pengar.

En fördel som man inte alltid tänker på med rörlig lån är att de är enklare att lösa. Alla lån går alltid att lösa i förtid om man så vill men ett bundet lån riskerar att kosta att lösa. Rörlig lån kan alltid lösas utan några extra kostnader.

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu