Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Reporänta

Reporäntan har en ganska stor inverkan på vad det kommer att kosta för dig att låna pengar. Det är speciellt vanligt att man talar om reporänta och hur det påverkar när det gäller bolån. Här ska vi lite snabbt försöka förklara lite mer om detta. Vi kommer allt långtifrån ta upp allt som har att göra med reporänta utan mer försöka att avgränsa oss till det som direkt rör lån.

Riksbanken styr

Vi har Riksbanken här i landet som försöker att jobba för att ekonomin ska vara i ett så bra skick som möjligt. Ett av instrumenten som Riksbanken använder är reporäntan för att kunna styra den så kallade korta marknadsräntan. Den korta marknadsräntan är den ränta som ligger som grund för räntebärande värdepapper som har en löptid på maximalt ett år. Detta för med sig att det är reporäntan som avgör vilka kostnader som långivare har när de lånar pengar av Riksbanken.

Rörlig lån och reporänta

Tittar man vidare på bolån så får reporäntan ofta en direkt inverkan ifall den ändras på de rörliga lånen. Alla som har ett bundet lån behöver inte fundera på reporäntan och den påverkan under bindningstiden utan då påverkar den bara när denna period går ut. Det är då istället rörliga lån som direkt påverkas. I princip kan man säga att ifall reporäntan går upp 0,25 % så kommer även lånet att bli så mycket dyrare och på samma sätt blir det billigare ifall räntan går ner.

Sen blir det i realiteten inte ofta så att dessa siffror exakt stämmer överens men det är ofta någonstans i närheten iaf.

Används för att stimulera ekonomin

Som vi tidigare skrev används reporäntan för att styra den inhemska ekonomin av Riksbanken. Ekonomi på denna nivå är ofta ganska avancerad men om man förenklare det lite kan man säga att vid dåliga tider går reporäntan ner och när det är högkonjunktur går den upp.

När det är problem i ekonomin kommer reporäntan att sänkas för att öka konsumtionen bland hushållen. Detta uppnås genom att lån och liknande blir billigare vilket för med sig att vi får mer pengar över till att spendera på annat. Är det högkonjunktur höjer man reporäntan för att undvika att ekonomin blir alldeles för överhettad vilket leder fram till en nedgång.

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu