Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Effektiv ränta

De allra flesta vet vad ränta är för något och hur det påverkar kostnaden för ett låna. Något som dock inte alls är lika vanligt är att man har koll på vad effektiv ränta är för något. Vi ska här titta lite närmare på vad just effektiv ränta är och varför det ofta är ett riktigt bra mått för att hitta ett billigt lån.

Vad är effektiv ränta?

För att få ut den effektiva räntan för ett lån så tar man och räknar in alla kostnader som hör till lånet. Detta innebär uppläggningsavgifter, räntor, aviavgifter m.m. Sedan räknar man ihop alla dessa olika kostnader och kostnaden man då får fram räknas sedan om till en räntesats per år. Eftersom alla kostnader räknas in blir den effektiva räntan högre än vad den vanliga räntan är, förutsatt att det tillkommer några extra kostnader. Har lånet inga alls extra kostnader utöver ränta kommer även den effektiva ränta att vara på samma nivå.

Tanken med effektiv ränta är att man få fram en siffra som visar vad kostnaden är för ett lån. Långivare ska även presentera denna siffra för sina kunder så att de snabbt får reda på vad priset är.

Jämföra lån

När du letar ett lån så är det alltid en smart idé att jämföra flera olika långivare med varandra för att hitta det billigaste lånet.  Här passar oftast effektiv ränta in väldigt bra. Vi har t ex så ofta vi kan med det här i våra jämförelser på sajten.

Det man bara ska tänka på är att lånen ska vara likvärdiga när det gäller längd, storlek osv när man jämför. Är det två likvärdiga lån som du jämför är effektiv ränta ett mycket bra sätt att se vilket lån som är billigast. Det är helt enkelt så att den långivaren som har den lägsta effektiva räntan även kommer att vara billigast att låna av. Sen ska man ju bara komma ihåg att det kan finnas fler aspekter än att bara hitta det billigaste lånet.

Effektiv ränta är som vi skrev ett mått där man räknar ut kostnaden på årsbasis. Detta gör att den passar perfekt för lån som är på 1 år eller mer. Bolån, billån, privatlån osv är lån av denna typ och då fungerar effektiv ränta utan problem.

Det man dock ska se upp lite med är mikrolån och effektiv ränta. Ett lån på 30 dagar blir inte riktigt bra när man räknar om det till effektiv ränta. Detta då sättet att räkna då innebär att man skulle låna pengar under ett helt år för att betala den första skulden, vilket självklart inte är realistiskt. Därför får du en effektiv ränta som kan ligga på flera tusen procent. För mikrolån är det därför oftast bättre att strunta i effektiv ränta och istället koncentrera sig på den faktiska kostnaden i kronor. Jämför denna så kommer du att få ett mer lättöverskådligt svar.

Samtidigt ska sägas att det faktiskt går att använda effektiv ränta även för mikrolån men då är förutsättningen att det är två identiska lån som jämförs. Det blir t ex stor skillnad om det är 30 eller 60 dagar. Men två lån på samma summa och under samma tid kan jämföras med effektiv ränta. Även om räntesatsen som kommer fram inte är smidig att få något grepp om så vet du iaf att den med lägst är billigast av de två.

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu