Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Dröjsmålsränta

Skulder på olika sätt har vi alla, det kan vara allt från elräkning, telefon till lån. Ofta får vi aviseringar som säger att denna skuld ska betalas vid ett visst tillfälle. Bäst är då självklart att betala denna räkning senast på förfallodatumet. Görs inte detta finns det risk för något som kallas för dröjsmålsränta.

Det är räntelagen (1975:635) som säger vilka regler som gäller dels för när någon får ta ut dröjsmålsränta och på vilken nivå denna får ligga på. Dock är detta en lag som är dispositiv vilket innebär att det går att avtala bort denna. Av denna anledning är det viktigt att noga kolla igenom villkoren för exempelvis ett lån innan något sådant söks. Allt för att undvika överraskningar som i fall som dessa inte brukar vara positiva.

Om ett avtal är skrivet som lagen säger har en fordringsägare rätt att börja räkna på dröjsmålsränta från det att förfallodagen slutar. Skulle fordran grundas sig på att en part ska ha redovisat medel som han mottagit men inte gjort det så börjar man räkna på dröjsmålsränta från den dagen då redovisningen skulle ha skett.

Finns det inget avtal om dröjsmålsränta men det finns upplysningar om sådant på fakturan har fordringsägaren rätt att börja räkna ränta 30 dagar från fakturans datum. Står det på fakturan att pengar ska betalas inom en kortare period som t ex 14 dagar från det att fakturan skickas ut gör det ingen skillnad. Fordringsägaren kan iaf inte börja räkna dröjsmålsränta förrän 30 dagar har gått.

Om det inte är skrivet något om dröjsmålsränta på fakturan, men att det har angivits på en utskickad betalningspåminnelse kan fordringsägaren bara börja räkna ränta först 30 dagar efter påminnelsen skickats ut.

Är bägge parterna näringsidkare och skulden har ett samband med yrkesutövningen har fordringsägaren rätt att ta ut dröjsmålsränta 30 dagar från fakturans datum. Detta är oberoende om det fanns något skrivet om detta på fakturan eller ej. Samma sak gäller gör myndigheter och andra offentliga organ.

Storlek på dröjsmålsränta

Finns det inget avtalat om storlek på dröjsmålsränta så kommer denna att ligga på 8 % över den nivå som referensräntan ligger på för tillfället. Det är Riksbanken som sätter denna ränta och den kan justeras två gånger per år.

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu