Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Bunden ränta

När du lånar pengar tillkommer det normalt en ränta för de lånade pengarna. Ränta tar långivarna ut för att själva kunna tjäna pengar på ett lån. Andra avgifter får nämligen bara täcka deras faktiska kostnader för lånet. Beroende på vilken typ av lån du har så kan det finnas en möjlighet att välja bunden eller rörlig ränta. Ett exempel och där det är allra vanligast är bolån.

Bunden eller fast ränta som det också kallas ganska ofta är ganska enkel att förstå egentligen och något som vi här ska titta lite närmare på. Vi ska försöka att gå igenom vad fördelarna och nackdelarna med att välja denna typ är.

Hur fungerar bunden ränta?

Tar vi bolån som ett exempel så har du val att binda upp lånet på 3 månader vilket är samma sak som det man kallar rörlig ränta eller kan du binda lånet längre än så. Väljer du att binda lånet under en längre period kallar man det för bunden ränta. Vanligen går det att då binda lånet på 1 - 5 år och även 10 år.

Under denna tid som räntan är bunden kommer då räntenivån inte att ändras oavsett vad som händer. Oftast är räntan lite högre för varje extra år du extra binder lånet. Alltså är bunden ränta något ganska enkelt egentligen så frågan är vad som är positivt och vad som inte är så bra med att välja detta.

Fördelar och nackdelar

Något man ska ha klart för sig är att det inte finns något universalt svar på vad man ska välja. Allt är beroende av hur din egna ekonomiska situation ser ut då det finns både fördelar och nackdelar med både rörlig och bunden ränta.

Börjar man med nackdelarna med bunden ränta så är detta till stor del att du nästan alltid kommer att få betala en högre ränta. Rent historiskt har det varit billigare att inte ha bundna lån. Vidare är det inte lika enkelt att lösa ett bundet lån i förtid. Detta har att göra med att långivaren också har lånat in pengar under lika lång tid som du har lånat av dem och de gör detta också med en bunden ränta. Alltså har de kostnader som skulle fortsätta ifall du återbetalar lånet i förtid. Det går att betala tillbaka lånet men du kommer med största säkerhet få betala ränteskillnadsersättning vilket är en kompensation för just dessa framtida kostnader.

Största fördelen med en bunden ränta är att du får en större trygghet. Du kan planera exakt hur mycket du måste lägga undan varje månad för att klara av återbetalningarna. Detta kan du göra sedan under hela bindningstiden.

Frågan är alltså hur viktigt det är med denna extra säkerhet för dig. Skillnaden på månadskostnad behöver inte vara speciellt stor men på längre sikt kan det handla om ganska stora summor.

Ett bra grundläggande tips är att ifall du har stora marginaler i ekonomin så har du även råd att chansa med en rörlig ränta. Är det dock så att marginalerna inte är stora kan det vara bättre att satsa på att binda upp lånet för att inte åka på några otrevliga överraskningar som sätter ekonomin på spel. För en rörlig ränta kan hoppa upp många procent snabbt om det vill sig illa. Även om detta inte är vanligt.

Långivare som erbjuder bolån och privatlån

Den här listan innehåller både långivare som erbjuder bolån och privatlån. En del långivare har båda typer av lån och kan då tänkas vara med två gånger. Ifall du vill ha en bra jämförelse av privatlån eller bolån kan du titta in på våra jämförelser och kolla in räntor, villkor och andra avgifter etc.

Privatlån

Freedom FinanceFreedom FinanceLendoLendo
Marginalen BankMarginalen BankSevendaySevenday

Bolån

HandelsbankenHandelsbankenHypotektet BolånHypotektet BolånLänsförsäkringarLänsförsäkringarMitt BolånMitt BolånNordeaNordeaSBABSBABSEBSEBSkandiaSkandiaSwedbankSwedbank

Bäst privatlån just nu