Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Ränteskillnadsersättning

Du kan alltid lösa ett bolån i förtid om du så önskar. Dock är det inte säkert att du kan göra detta utan att behöva betala en ersättning. Allt handlar om vilken typ bindningstid du har. Ett bolån som enbart har rörlig ränta (3 månadersränta) kan normalt lösas när som helst utan någon kostnad. Skulle en långivare vara kinkig kan de kräva att du väntar till att nästa period är slut vilket är maximalt 3 månader. Men normalt behöver du inte betala något.

Skulle det dock vara så att ditt bolån är helt eller delvis bundet på en tid från 1 - 10 år kommer du med största säkerhet att få betala något som kallas ränteskillnadsersättning.

Varför behöver du betala för ett bundet lån?

Det som gör att ett bundet lån kostar pengar att lösa är att långivaren vanligtvis själv har lånat in pengar som de sedan lånar ut till dig. Detta lån har de sedan bundit upp på samma period som du har valt att binda lånet hos dem. Alltså kommer långivare att ha räntekostnader efter det att du har löst lånet samtidigt som inga pengar kommer in till dem. Att gå med en sådan förlust är självklart inget som ligger i låneinstitutens intresse och därför kan de med stöd av lagen ta ut en ersättning som kallas för ränteskillnadsersättning.

Var har långivaren rätt till?

Det som lagen säger är att långivaren har rätt till en ersättning för den förlust som de får ifall du betalar tillbaka lånet i förtid. Alltså får du ersätta långivaren för den ränta som de själva betalar när dina pengar har lånats in. Det är alltså inte låneinstitutets vinst som du ska ersätta utan bara deras kostnader.

Det är positivt på det stora hela

Även om det kan låta negativt att man får betala pengar för att lösa ett lån så ska vi vara glada att ränteskillnadsersättning existerar. Hade den inte funnits hade risken för en långivare att erbjuda sina kunder lån med lång bindningstid varit mycket större. Och dessa företag brukar hantera risker med att höja räntor för att känna sig säkrare. Alltså hade vi som lånar pengar antingen fått betala en högre ränta eller så hade det inte varit möjligt alls att binda upp sina lån.

Hur stor är ränteskillnadsersättningen?

Detta går inte för oss att svara på då det är olika från fall till fall. Vill du ha information om hur mycket du exakt skulle behöva betala är det din långivare som du ska vända dig till. De kan svara på denna fråga.

Efter du fått denna information kan du sedan ta ett beslut ifall det är värt att lösa lånet i förtid eller ej.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.