Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Lösa bolån

Om du har fått ihop en större summa pengar kan det vara idé att fundera på att lösa ditt bolån om du har ett sådant. Här ska vi gå igenom lite vad som gäller för dig som vill lösa ett bolån då det är lite olika saker som gäller beroende om lånet är bundet eller ej.

För det första ska man fundera igenom ifall det är rätt beslut eller ej att lösa sitt bolån. Generellt kan man säga att eventuella andra skulder bör betalas av före då dessa normalt har en högre ränta än ett bolån. Sedan ska man även ta ett beslut där man överväger vilket sätt pengarna är bäst att användas. För ett bolån har ju en ränta som ofta inte är speciellt hög och tittar man t ex på snittavkastningen på börsen på lite längre sikt är den högre än vad räntan för bolånen är.

Detta för med sig att det kan vara mer ekonomiskt att inte lösa bolånet utan istället investera pengarna. Dock innebär det alltid investeringar att man tar en risk, för det kan ju tyvärr vara så att värdet inte stiger eller t o m går ner på aktierna, fonderna osv. Väljer du att betala tillbaka ditt lån vet du åtminstone att du har gjort en investering som kommer att ge en säker avkastning. För det går att räkna den kostnad som du annars skulle ha betalat i ränta som avkastning.

Valet för dig står alltså mellan en säker men lite mindre avkastning (amortera på / lösa ditt bolån) eller att satsa pengarna på andra investeringar så som aktier istället och försöka ta hem en större vinst, fast då med en större risk.

Vilket du väljer att göra måste bero på din situation, vad du känner dig bekväm med, ifall du tror att du har några bra investeringsalternativ utöver att lösa ditt bolån och så vidare. Båda alternativen kan ha sina fördelar och det handlar mest om vad man tror på och vad som känns bra. Här ska vi oavsett vad du väljer förklara lite vad som händer ifall du vill lösa ett bolån som har bunden ränta och ett som har rörlig ränta.

Lösa bolån med rörlig ränta

De allra flesta har bolån med rörlig ränta (tremånadersränta) och detta innebär att de flesta även har smidigare att lösa sina lån om de önskar. För ett bolån med rörlig ränta kan du lösa nästan när du vill utan att det kostar dig något extra alls. Det du egentligen bara behöver göra är att ta kontakt med din långivare för att höra hur du ska sätta in pengarna till dem.

Lösa bolån med bunden ränta

Har du bundit upp ditt bolån är det inte riktigt lika enkelt att lösa det utan några extra kostnader. Din chans att betala av hela lånet utan att det med säkerhet kostar dig något är att göra det när bindningstiden går ut. Bindningstiden som du normalt själv har valt och som sträcker sig mellan 1 - 10 år.

Vill du lösa lånet under tiden som bindningstiden gäller är risken stor att du får betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Detta är i korthet en ersättning till långivaren för de kostnader som du kommer att ha för ditt lån även efter det att du löst det. Du kan alltid lösa även ett bundet lån men det finns risk att det inte är något speciellt lönande.

För att ta reda på om det är en bra idé eller ej att lösa ditt bundna lån är tipset att du tar kontakt med din långivare och helt enkelt kollar med dem vad kostnaden skulle bli när du löser lånet. Väljer du sedan att lösa lånet kommer långivaren att säga åt dig exakt vad du behöver göra.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.