Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Lånevillkor - Bolån

Som vi har nämnt många andra gånger här på sajten är bolån ett väldigt stort lån som kommer att påverka privatekonomin ordentligt. Eftersom det är ett sådant stort lån är det extra viktigt att hålla koll på alla villkor som gäller för lånet.

Långivaren kommer alltid att ge dig möjligheten att läsa igenom villkoren innan några papper skrivs under så det behöver man aldrig oroa sig för. Vidare finns alltid villkoren för långivarnas bolån upplagda på deras webbplatser där de kan läsas när man själv önskar.

Men för att ge dig en lite grundläggande överblick ska vi här titta på några saker som finns med i villkoren. Exakt utformning kan självklart sedan variera mellan de olika långivarna men oftast är det förhållandevis lika.

Grundläggande krav

De grundläggande kraven som långivarna ställer brukar ofta kunna delas upp i två olika delar. Dessa är personliga krav och sedan på säkerheten.

Personliga krav

Långivarna lånar inte ut pengar för att vara snälla utan de gör detta för att tjäna pengar, vilket är tämligen självklart. Därför ställer de vissa krav som en låntagare måste uppfylla för att de ska kunna tänka sig att låna ut pengar. För det första måste någon som önskar ta ett bolån vara myndig. Detta är ett krav som alltid gäller för alla typer av lån. Vidare ska man normalt vara svensk medborgare och ha en inkomst som anses vara tillräcklig.

Vad som är en tillräckligt stor inkomst går inte att säga på förhand då det mycket handlar om hur mycket bostaden kostar. De säger ju sig självt att en person som vill låna 3 miljoner kronor behöver ha en högre inkomst än någon som önskar att låna 500 000 kr.

Oftast får en potentiell långivare inte ha några aktiva betalningsanmärkningar. Dock är detta något som man kan komma runt när det gäller bolån. Det finns dels långivar som inriktar sig på personer med lite sämre ekonomi och sedan kan det även gå att få låna hos de stora bankerna. Då gäller det att verkligen ha en god ekonomi så att de känner sig trygga iaf. Sen ska sägas att även hos de som inriktat sig på personer med sämre ekonomi finns det inga garantier att en ansökan godkänns utan en kreditprövning ska som alltid klaras av.

Krav på säkerheten

Bostaden som köps ska stå som säkerhet för bottenlånet vilket innebär att långivaren har krav på denna. T ex måste bostaden vara värd tillräckligt mycket för att de ska gå med på att ha den som säkerhet för lånet. Vidare kan krav ställas på själva bostadens skick osv.

Amortering av bolånet

Ett lån ska alltid återbetalas även om det när det gäller bolån ofta sker under väldigt lång tid. Det är inte ovanligt att ett bolån amorteras av på 50 - 60 år. För att få en sådan lång återbetalningstid krävs det dock att den som lånar pengar är ganska ung. Ibland kan även långivarna gå med på att låntagaren inte amorterar något alls på lånet. Detta ger än lägre månadskostnad men samtidigt blir lånet totalt dyrare.

Dela upp lånet

Även om ett bolån är ett lån så går det att dela upp det i flera olika delar. Och då talar vi inte om topplån och bottenlån. Utan bottenlånet vilket är den delen av lånet som bostaden står som säkerhet för kan också delas upp. Det går att dela upp lånet i princip som man vill med olika längder på bindningstider.

Räntor

Hur hög räntan på ett lån blir är beroende av läget på marknaden för tillfället och sedan hur man valt när det kommer till bindningstider. Generellt går det att säga att längre bindningstid innebär högre ränta än en kort bindningstid. Detta är dock generellt därför kan det ibland vara billigare med längre löptid. Annars är den stora fördelen med lång löptid att det är tryggare då räntan inte kommer att förändras oavsett vad som händer under bindningstiden. Medan rörlig då troligare är billigare.

Avgifter

Innan du skriver på några lånpapper gäller det att veta exakt vad som gäller med olika avgifter. Det kan t ex finnas uppläggningsavgifter för ett lån (går ofta att förhandla bort) eller andra avgifter. Vidare bör man ha koll på vad som händer ifall en återbetalning är försenad. Inte för att något sådant planeras men oavsett är det bra att vara förbered.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.