Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Bolån betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan ofta vara ett hinder för dig som vill låna pengar. Är det då ett stort lån du önskar ta, vilket ett bolån normalt är, skulle man kunna tro att det är extra svårt att få låna pengarna som behövs.

Men så är faktiskt inte fallet utan det kan ofta vara lättare att få sin låneansökan godkänd ifall det är ett bolån man söker. Att det är så har till stor del att göra med säkerheten som finns bakom ett bolån och att bankens risk faktiskt inte är så stor.

Bostaden som du köper kommer att vara säkerhet för lånet vilket innebär att långivaren har en större möjlighet att få tillbaka sina pengar ifall du inte skulle klara av att sköta dina betalningar. De kan helt enkelt kräva att bostaden säljs och att pengarna används för att betala tillbaka lånet.

Något sådant kan de t ex inte göra för ett privatlån där det inte finns någon säkerhet. Då är de istället tvingade att förlita sig på att Kronofogden hittar annat att driva in, vilket inte alls är säkert. Det är av detta skäl som ett bolån också har en lägre ränta än privatlån. Bankerna tycker nämligen att ett bolån är ett säkrare lån.

Bara för att det är möjligt att ta ett bolån med betalningsanmärkning så är det givetvis inte så att du bör göra det och i de flesta fall behöver du inte oroa dig för att banken ska ta ditt hem. Tanken när du tar ett lån är självklart att du ska betala tillbaka detta som planerat. Det vi bara belyser är varför det är lättare att få ett bolån om du har betalningsanmärkningar jämfört med andra lån.

De klassiska bankerna

Eftersom ett bolån normalt är så pass stort kommer varje liten skillnad i ränta att påverkar mycket hur dyrt det är att låna. Det är här de stora bankerna kommer in då de ofta är billigast när det gäller bolån. Men samtidigt är dessa de mest restriktiva när det gäller att låna ut till personer med betalningsanmärkningar. Vanligtvis brukar det heta att de inte lånar ut till en person som har anmärkningar.

Men detta är inte en regel utan mer en riktlinje. Så vårt tips är att du först tar kontakt med den bank där du för närvarande är kund, alternativ din lokala bank, och kollar upp läget med dem. Kontakten bör du då ta direkt med en banktjänsteman. En ansökan på nätet kommer med största säkerhet att nekas.

Förklarar du din situation är det fullt möjligt att de godkänner din ansökan. Sen krävs det självklart att du har en bra ekonomi i övrigt som gör att de känner sig trygga i att låna ut pengar trots betalningsanmärkningen. Men du ska veta att det inte alls är säkert att de godkänner dig även om du har en god ekonomi. Dock kostar det dig inget att ta ett samtal med banken för att kolla upp läget.

En annan sak som kan hjälpa är ifall du hittar någon som ställer upp som borgensman för lånet. Denna person skulle i sådana fall bli betalningsansvarig ifall du inte kan betala och återbetalningarna inte sköts ordentligt. Därför är det viktigt att man funderar igenom det här alternativet noga, både för din egen skull och för den som du vill ha som borgensman.

Speciella långivare

Har du kontaktat den lokala banken och där blivit nekad är nästa steg att gå vidare till andra långivare. Det är nämligen så att det finns ett antal långivare på marknaden som har specialiserat sig på att låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar. En del av dessa kan du hitta här på sajten.

Även om dessa långivare har inriktat sig på att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar finns det inget som säger att din ansökan kommer att accepteras per automatik. De gör en kreditprövning som alla andra långivare - skillnaden är bara att de har lite andra regler för vilka som blir godkända.

Nackdelen med dessa långivare är dock att räntan ofta blir högre då det är en större risk för dem att låna ut pengar till personer som inte är lika kreditvärdiga. Du får helt enkelt värdera ifall du tycker att det är värt att betala ett högre pris för att få låna pengarna eller ej. Vi tänker inte på något vis säga vad som är rätt eller fel, för det finns inget bra svar på denna fråga. Den egna situationen måste avgöra ifall det är värt de extra pengarna för att kunna köpa en bostad.

Fundera igenom ett dyrare bolån

Det man ska tänka på är att ett lån alltid innebär en viss kostnad. Ett bostadslån där du både har en ganska stor amortering och räntekostnad kommer alltså att innebära att du får betala en hel del varje månad. Försök att fundera igenom ifall du verkligen har råd och låna inte ifall du känner att din ekonomi är för svag. Du kan ganska enkelt räkna på hur mycket ett lån kostar varje månad.

Har du betalningsanmärkningar betyder det så klart inte automatiskt att du har dålig ekonomi. Det kan bara ha varit lite onödigt slarv som ledde till en anmärkning eller är det en gammal anmärkning som fortfarande spökar trots att du har ordnat upp dina finanser för länge sen (eftersom en betalningsanmärkning håller i sig i tre år).

Ifall du dock har lite sämre ekonomi just nu kan det vara en bra idé att ta en extra funderare. De långivare som godkänner bolån med betalningsanmärkning är som sagt dyrare och det är så klart sämre att tvingas betala en högre avgift när man har dåligt med pengar. Du måste göra en bra budget och kolla hur stora utgifter du skulle klara varje månad och se till så att du har en tillräcklig inkomst för att klara detta.

Tänk på att räntan kanske kan vara låg just nu men att den också troligen kommer gå upp förr eller senare. Du måste då även klara av månadskostnaderna för bolånet med en ny högre ränta. Detta sparar man ofta till i en buffert men man bör också räkna med att klara ett lån som har en ränta som är ett antal procent högre än den aktuella boräntan, bara för att vara på den säkra sidan.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.