Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Skuldsanering

När man har dragit på sig stora skulder blir det ofta en slags negativ spiral i ekonomin. Ju mer pengar som saknas varje månad ju större är behovet av att låna nya pengar för att täcka upp pengabristen och så får man fler skulder och högre kostnader som gör att man hamnar i en värre situation. Sitter man med stora skulder som kostar mycket pengar varje månad behövs en lösning men det är inte att låna mer pengar. Det är inte enkelt att komma ur skuldfällan men det inte omöjligt.

Sanera din egen ekonomi

Har du skulder som kostar onödigt mycket pengar varje månad och känner att det är svårt att få ekonomin att gå runt, men att du ändå precis klarar dig? I så fall är det inte för sent att lösa sina skulder och komma ur sina ekonomiska problem. Du kan i detta fall försöka göra en egen sanering av din ekonomi och arbeta dig ur skuldfällan. Det kan dock ta tid.

Tanken med en egen skuldsanering är att man ordnar upp sin ekonomi själv genom att systematiskt bli av med sina dyra skulder. Det kräver att man gör en del uppoffringar och arbetar hårt, men det är en lösning som många som har skulder måste försöka sig på.

Få koll på din ekonomi

Det första du ska göra är att få koll på din egen ekonomi. Du behöver en budgetkalkyl som visar exakt hur mycket pengar som försvinner ut varje månad i räkningar, avbetalning på skulder, matpengar och allt annat som du lägger pengar på. Du ska sedan även skriva upp exakt hur mycket pengar som kommer in varje månad så att du vet hur mycket pengar du har att arbeta med. Ifall du inser att du går back varje månad är det ännu viktigare att ta tag i det hela.

Nästa steg är att kolla efter saker att spara in pengar på. Det finns många bra spartips som handlar om allt från att spara på mat till försäkringar till bilkostnader eller annat. Allting du kan spara in på är bra. Det kan vara att äta billigare eller att ta cykeln till jobbet eller att hitta ett billigare elavtal eller att säga upp tv-kanaler som är onödigt dyra. Ju mer du kan spara in varje månad ju bättre.

Få koll på dina skulder

Gör en lista över alla lån och krediter du har och rangordna dem efter vilka som är dyrast varje månad. Det lån som har högst månadskostnad ska du betala av först. Om du har något lån som är väldigt litet och som kan betalas av direkt och lösas helt kan det vara idé att göra detta först av allt.

Se till att bara göra minsta möjliga avbetalning på alla övriga skulder du har så att du får så mycket pengar över i månaden som bara är möjligt. Ifall du pratar med långivarna kanske du kan få till en deal om mindre inbetalningar eller liknande. Detta kan ge lite extra andrum och rädda dig.

Börja med det dyraste lånet

Det man vill göra är att bli av med ett lån i taget tills alla lån och krediter är borta. Det lån som är dyrast varje månad ska man adressera först. Alla extra pengar som du fått över genom att spara in på alla onödigheter och genom att se över din ekonomi läggs på en extra inbetalning på just detta lån.

Om du har någon pryl av större värde som du kan sälja, t ex en bil eller en onödig tv som du klarar dig utan, kan du kanske få in en större summa pengar direkt i handen. Då kan du använda denna summa för att betala av en stor del av det dyraste lånet. Ifall du kan lösa det lånet helt på detta vis är det väldigt bra men det duger fint om du kan betala av en del av det. Fortsätt att göra extra inbetalning på det dyraste lånet tills det är helt borta. Det kan kanske ta ett tag men kör på bara.

När du har betalat av det dyraste lånet har du plötsligt friat upp en del pengar som du tidigare var tvungen att lägga på det lånet i form av amortering och ränta. Ta då dessa pengar tillsammans med de andra extra pengar du sparat in och betala in extra på det näst dyraste lånet. Det går nu snabbare att betala av eftersom du har mer pengar att använda.

Det blir en slags snöbollseffekt för varje lån du betalar av eftersom du får mer och mer extra pengar att röra dig med för varje dyrt lån som försvinner. Efter ett tag går det kanske ganska snabbt att betala av lånen. Tänk på att hela tiden lägga de pengar du sparat på att bli av med de gamla lånen som avbetalning på nästa lån som står på din "lista". Du kan i detta läge kanske låta bli att snåla lika mycket som tidigare eller så fortsätter du att snåla och betalar av lånen lite extra snabbt så att du slipper dem helt.

Allmänna tips för egen skuldsanering

Det är inte helt enkelt att genomföra en sån här skuldsanering eftersom det kräver att man snålar ganska mycket, sparar in pengar och hittar lite extra slantar som man kan lägga på sina lån. Det kan även krävas att man säljer av en del av sina prylar för att få in extra pengar. Det är hårt men det är ibland nödvändigt. Även om det tar tid måste du hålla igång och kämpa. När det första lånet är löst blir det ofta direkt lite enklare och sedan blir det bara bättre för varje lån som försvinner.

Ifall man ligger risigt till med räkningar och skulder som ska betalas, som man inte riktigt har råd till får man försöka ringa dessa fordringsägare för att diskutera olika planer för betalning av skulderna. Många kan tänka sig en avbetalningsplan eftersom det är bättre att få sina pengar långsamt än att inte få dem alls (t ex ifall du tvingas till en skuldsanering hos Kronofogden, vilket ofta är ofördelaktigt för vanliga fordringsägare).

Samla lånen - En sak man kan prova är att försöka få ett enda stort lån med låg ränta, t ex hos en av storbankerna, som man sedan använder för att betala av alla de mindre dyra lånen direkt. Denna lösning gör att man oftast sparar ganska mycket pengar varje månad och det gör också att man får en bättre överblick då man bara betalar på ett enda lån.

Det svåra med denna metod är att få banken att godkänna ditt stora lån. Du måste ha en vettig ekonomi för att de ska våga ge dig ett lån. Fast inkomst är ofta en bra start men kan även tänkas att du måste ha fler positiva saker i din ekonomi. En medsökande kan vara ett alternativ som ökar dina chanser. Ifall du lyckas få ett lån - använd då inte pengarna till något annat än att just betala av dina dyra lån och krediter, annars funkar det inte.

Ifall du hamnat för djupt i skuldfällan och inte har någon chans att lösa det på egen hand är det en skuldsanering hos Kronofogden som blir aktuellt att sikta mot. Du kan ansöka om en sådan hos Kronofogdemyndigheten och då har du chansen till en ny start i din ekonomi, men det är inte helt lätt att bli godkänd till detta och du får bara en sådan möjlighet. Sumpa den inte.

Bäst privatlån just nu