Sök privatlån / blancolån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bäst privatlån just nu

1Consector
2.9 - 18.95 %
Låna / Besök
2Freedom Finance
2.95 - 29.5 %
Låna / Besök
3Lendo
2.95 - 29.95 %
Låna / Besök
Jämför fler långivare som erbjuder privatlån

Kreditupplysning

En kreditupplysning är en tjänst som olika företag utnyttjar för att få ekonomisk information om privatpersoner eller företag. Det finns kreditupplysningsföretag som jobbar med att samla information om våra ekonomiska situationer och erbjuder den här informationen till dem som är intresserade.

Företag kan ta en kreditupplysning i ditt namn när de vill vara säkra på att din ekonomi är bra. Tillfällen när detta kan vara viktigt är exempelvis när du lånar pengar, när du vill ha ett mobilabonnemang eller annan typ av löpande tjänst, när du ska skaffa en hyresrätt, när du vill handla på avbetalning och så vidare. Det finns ganska många olika tillfällen när det kan vara bra att kolla upp någons ekonomiska styrka.

Vilken information finns att hämta i en kreditupplysning?

Det som man kan se i en kreditupplysning är ekonomisk information så som vad du har för inkomster, dina befintliga skulder (t ex ifall du har lån eller krediter), tillgångar i viss utsträckning och ifall du har betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden. Allt möjligt som är offentligt och som kan bidra till en bättre uppfattning om hur din ekonomiska situation ser ut med andra ord.

Allt sådant är bra för att bilda sig en allmän uppfattning om din ekonomiska styrka och även för att se ifall du uppfyller kraven som exempelvis en del långivare ställer för att du ska få ta ett lån. Du måste ofta ha en viss minsta årsinkomst för att kunna låna och många långivare säger även direkt nej ifall det finns betalningsanmärkningar. De kan direkt se genom en kreditupplysning / kreditprövning ifall du uppfyller de kraven som finns.

Även betalningsanmärkningar syns som sagt. En betalningsanmärkning är inte något man får hos Kronofogden utan det är faktiskt något som just kreditupplysningsföretagen har hittat på och för register över. De hämtar in offentlig information från Kronofogdemyndigheten om ärenden som registrerats där och ifall din skuld fastställs hos dem så snappas detta upp av kreditupplysningsföretagen och en betalningsanmärkning skapas.

Många kreditprövningar kan vara dåligt

Exempelvis banker använder sig av många olika kriterier för att avgöra ifall du ska få ett lån. De tittar på din ekonomi - t ex dina inkomster, skulder, tillgångar. De kollar efter aktiva betalningsanmärkningar. De kan också tänkas titta på ifall det gjorts många kreditprövningar i ditt namn den senaste tiden. Ifall så är fallet skulle detta kunna vara beviset på antingen att du har ansökt om många olika lån / krediter etc ganska nyligen eller så kan det visa på att många företag har varit osäkra på din ekonomiska styrka.

Det ses som en negativ sak att ha många kreditupplysningar tagna i sitt namn, varför man ska akta sig lite för att ansöka om många olika lån på en gång. En långivare kan bli misstänksam och skeptisk ifall många har intresserat sig för din ekonomi under en allt för kort period.

UC - Bankernas kreditupplysningsföretag

UC står för Upplysningscentralen och är ett företag som ägs av de stora bankerna (huvudägare är Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank) gemensamt. Det är ett företag som de använder just för att hämta in information om personers ekonomiska styrka. Det är Sveriges största kreditupplysningsföretag och de har många kunder som vill hämta in ekonomisk information om privatpersoner och företag.

Nu för tiden är det inte ovanligt att många långivare marknadsför att de "inte använder sig av UC". Skälet till att de gör på det viset är just för, som vi sa ovan, att det kan anses som något negativt att ha många kreditprövningar gjorda under en kortare tidsperiod. Ifall du har ansökt om lån eller velat ha kredit etc hos företag som använder sig av UC kan alla andra som också anlitar UC också se detta.

Det kan i sin tur ha en negativ inverkan på din låneansökan eller vad det nu är som du försöker göra. De långivare som inte använder UC vänder sig istället till något annat kreditupplysningsföretag. Det är inte så att de låter bli att kolla upp din ekonomi - de bara väljer en annan leverantör av den tjänsten. Fördelen för dig är att alla de som anlitar UC inte då kommer se att någon har gjort en kreditprövning i ditt namn, och du slipper riskera att detta påverkar deras beslut.

Bäst privatlån just nu